Sloga
Nezaboravna šetnja kroz Vićencu

I ove godine su održani Dani Srbije i Republike Srpske, manifestacija kojom kulturno-umetničko društvo Sloga iz Vićence tradicionalno okupi nekoliko stotina Srba i njihovih prijatelja Italijana. Tako je bilo i ove godine, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima više od 500 sunarodnika sa obe strane Drine sa svojim gostima predstavili su kulturu i običaje, a posle toga uz muziku i pesmu družili se do kasno u noć.

Program je počeo svečanim otvaranjem izložbe fotografija bombardovanja Srbije pre 20 godina, koja je probudila sećanja na tragediju. Ove godine pored ansambla domaćina, KUD-a Sloga, kulturno-umetnički program upotpunili su gosti iz Austrije, KUD “Bora Stanković” iz Beča i KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, SKSO Kruna iz Skija iz Italije, kao i KD Orkestar harmonika iz Stanara, iz Republike Srpske.

Ovom prilikom, u gostima su bile delegacije opština Derventa i Stanari na čelu sa načelnicima Miloradom Simićem i Dušanom Panićem, što nimalo ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je najveći broj žitelja iz ovog kraja našao drugi dom u Vićenci i okolini. Oni su istakli da će zemljaci, bez obzira na to što ne žive u domovini, uvek biti s radošću i bratskom ljubavlju dočekani u svom zavičaju.

Prigodni pokloni

U znak zahvalnosti za rad i saradnju udruženju Sloga gosti Milorad Simić i Dušan Panić uručili su brojne poklone koji opisuju srpsku istoriju, kao i pozlaćenu plaketu grada Derventa.
Gostima se pored ostalih obratio predsednik KUD-a Sloga, Dušan Aleksić, pozivajući prisutne da čuvaju i neguju veru, kulturu i tradiciju svojih dedova i da uče svoju decu odakle potiču njihovi koreni.

Izvor:
S. Kostić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here