Drvena Euridika u čipki od stakla

0

Dobrila Pintar i Ervin Overes
 

Naime, Orfej se zaljubio u najlepšu od svih nimfi – Euridiku, ali je ona nagazila na zmiju skrivenu u visokoj travi i umrla. Da bi je vratio iz mrtvih, Orfej je odlučio da ode u podzemni svet. Tamo je dobio odobrenje da vrati svoju dragu među žive, ali samo pod jednim uslovom – da je na povratku nijednom ne pogleda. Orfej, međutim, nije izdržao, okrenuo se i time prekršio uslov. Euridika je potonula nazad u svet senki i on ju je izgubio zauvek.

 

Nakit poznat širom SAD

Dobrila Pintar poznato je i cenjeno ime u umetničkim krugovima Čikaga, a njen unikatni nakit napravljen od raznobojnog stakla i metala poznat je u celoj Americi. Za taj nakit dobijala je brojne nagrade, a jednu od najznačajnijih Umetnik meseca (The artist of the month) dobila je 2012. godine. To priznanje otvorilo joj je vrata čuvenog čikaškog Art instituta i Kulturnog centra i povezalo sa drugim umetnicima, galerijama i kustosima.

Ipak, kaže da je u proteklom periodu, neposredno pre nego što je počela da radi Euridiku, osetila neko zasićenje. – Sećam se da sam rekla mužu kako hoću nešto novo da radim i da će se nešto desiti. I desila se saradnja sa Ervinom Overesom i izrada Euridike! – kaže ona.

Baš taj momenat nestajanja Euridike i njenog povratka u podzemni svet dočarali su umetnici Dobrila Pintar i Ervin Overes praveći u staklu i drvetu, naizgled nespojivim materijalima, skulpturu mitske Euridike. Tu skulpturu kreiranu od hiljada staklenih delića koji predstavljaju cveće, lišće i pupoljke, nedavno su izložili u prepunoj Overesovoj Galeriji Oh u Čikagu i ona će tu ostati oko mesec dana.

Praveći ovo neobično umetničko delo, Ervin Overes radio je konstrukcuju od drveta, dok je Dobrila Pintar napravila Euridikinu prelepu čipkanu haljinu od stotina i stotina delića raznobojnog stakla.

– Mi smo kreirali momenat kada je Orfej pogledao u Euridiku i kada se ona vraća u podzemni svet – kaže Ervin Overes. – Ovo je veoma romantična, ali tužna priča u kojoj se tragični deo dešava baš kada je trebalo da se Orfej i Euridika venčaju. Drvo je za mene inspiracija. Sećam se kada sam pokazao Dobrili ovo parče drveta da me je pitala: Zar ovo parče drveta treba da bude njena haljina? Rekao sam: Možda se sada ne vidi, ali sačekaj, videćeš uskoro – meni treba samo malo parče drveta – kaže kroz osmeh Overes.

 

Galerija i nagrada

Interesantno je da je Galerija Oh – vlasništvo Ervina Overesa i Pam Hamilton, konkurisala za to Feature Artist of the Month, što je velika čast. To je malo drugačije od nagrade Umetnik meseca, koju je dobila Dobrila, jer nije sve isto kao kad se prezentira galerija i pojedinac, umetnik koji je sa tom nagradom dobio veliko priznanje i čast.

– Ideja da naprave ovu skulpturu potekla je od Ervina pošto je on umetnik koji radi sa drvetom – objašnjava Dobrila Pintar. – On je imao jedno parče drveta koje ga je podsećalo na ženu i onda smo oboje došli do zaključka da bi bilo lepo da se za nju napravi neka haljina. Ne znajući u šta ulazim ja sam uradila dosta uzoraka cvetova, lišća, pupoljaka… Onda smo se dogovorili da napravimo gradaciju boja, od tamnijih ka svetlijim, od tamnosive do svetlosive i roze i tako sam i uradila.

Sve to Dobrila Pintar uradila je u svom umetničkom ateljeu u velikoj zgradi Bridgeport Art Center Gallerdž u Čikagu, gde je poslednjih dana, uoči izložbe, provodila dane i dane predano radeći na ovom jedinstvenom umetničkom delu.

Dobrila Pintar pokazujeizbliza čipku na haljini koja je napravljena od stotina delića raznobojnog stakla
 

 

 

Pevac

Još jedno Dobrilino malo umetničko delo jeste crni pevac, takođe napravljen od stakla. – Ovog pevca uradila sam takođe od stakla i njega sam radila baš iz čistog zadovoljstva. On, međutim, nije moja prezentacija petla, već njegova karikatura – kaže ona.

– Ovde verovatno ima više od 2.000 komada – kaže. – Nisam razmišljala koliko je ovo bilo teško jer sam imala viziju kako ta žena treba da izgleda i to se stalno menjalo… Pomagao mi je Ervin tako što je stavljao na skulpturu sve delove – kaže Dobrila i pokazuje zadnji "čipkani" deo haljine koji je uradila kreirajući na stotine i stotine staklenih ornamenata…

Na pitanje kako su dva umetnika kreativca radila zajedno na ovom projektu, oboje kažu da je saradnja bila fenomenalna i inspirativna.

– Za razliku do Dobrile koja je laka za saradnju, ja nisam. Zahtevan sam i ono što želim mora biti završeno – kaže Overes i dodaje: – Kada nešto radim moram da imam kontrolu nad tim. Ipak, sarađivali smo odlično i nastavićemo našu saradnju i u budućnosti – kaže on i dodaje da su već počeli da rade na balerini Crnom labudu.

Dobrila, takođe, kaže da su sarađivali veoma lepo. – Među nama nije bilo nikakvih problema. Ervin mi je pomagao oko sastavljanja staklenih cvetova, a osim toga ima veoma dobru radnu etiku. Imali smo istu viziju i sličnu energiju i to smo podelili.

Na pitanje da li, posle skulpture Euridike, postoji mogućnost da opet dobije priznanje Umetnik meseca, Dobrila kaže da se to priznanje dodeljuje samo jednom. – Meni to ne treba. Ja sam jedina nagrađena umetnica koja radi sa staklom. Ja imam svoje ime!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here