Lična arhiva
Mića Aleksić

Milisav – Mića Aleksić je enciklopedija srpske dijaspore u Francuskoj. U zemlju svog prijema došao je 1972. godine iz rodnog Kosijerića, službovao po odluci Ministarstva spoljnih poslova, Sektora za školstvo i na mestu rukovodioca Jugoslovenskog obrazovnog centra. Današnji penzionerski staž istkao je i dugogodišnjim predsedavanjem Savezom Srba u Francuskoj, bio je potpredsednik Skupštine dijaspore, još je predstavnik u Evropskom parlamentu za srpsku dijasporu, sa sedištem u Briselu. A “Vesti” čita od prvog broja.

– Čim sam čuo za “Vesti” dojurio sam do kioska. Sećam se, bili su redovi pred kioskom, takoreći, vodila se borba ko će pre doći do “Vesti”, da ih kupiš pre nego što te obaveste: “Nema više, prodato.”

U živim uspomenama Mića nastavlja:

– “Vesti” su bile jedini glas koji nas je informisao. U toku ratnog stanja su nas izveštavale nepristrasno o dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije. “Vesti” su učestvovale sa našim građanima u raznim donacijama humanitarne pomoći i obaveštavale gde je šta potrebno. Pisale su o proslavama, koncertima, skupovima u našim klubovima, udruženjima, školskim centrima, o svakoj sednici srpske dijaspore, o zbivanjima u Kulturnom centru Srbije, Crkvi i, uopšte, među nama.

Posebna stavka je sport:

– Imali smo desetak fudbalskih klubova u raznim ligama, nažalost, danas se sve ugasilo. Sponzorisali smo fudbalske ekipe i turnire, kupovali opremu, dresove, pehare, obezbeđivali priznanja. Posle utakmice restorani i naše prodavnice su igrače častili ručkom i “Vesti” su o tome redovno izveštavale. Svugde su bile “Vesti”. Na venčanjima, krštenju, pa i na sahranama, kao tužni omaž onima koji iz dijaspore odlaze na večni počinak.

Aktivista Mića pamti i da su se naše prodavnice oglašavale putem “Vesti” i zadovoljno prijavljivale kako im je to bio put da se za njih čuje nadaleko i naširoko, pa kao, otvorena prodavnica u Bondiju, hajde da je vidimo.

Rubrika Humanitarni most je u “Vestima” veoma zapažena:

– Neko je u Srbiji bolestan, nemoćan, pročuje se, šaljemo pomoć. Tu je posebno bio angažovan, nažalost, nedavno preminuli Ilija Miki Vujović. Najviše je mislio na bolesnu decu, nabavljao i najređe i najskuplje lekove, a slatke čokoladne pakete, godinama, u saradnji sa “Vestima”, delio je u Institutu za majku i dete.

U svom stavu prema “Vestima” Mića je nepokolebljiv:

– Normalno bi bilo da država Srbija danas prepozna kakvu su ulogu imale i imaju “Vesti” i zasluženo ih nagradi za spajanje matice i dijaspore. Mi u rasejanju smo hiljade kilometara daleko od rodne grude, a zahvaljujući “Vestima” znali smo o svemu šta se tamo dešava. “Vesti” su brisale udaljenost i to ne može niko poreći. Dušan Vidaković, osnivač “Vesti”, zaista je bio vidovit, u pravo vreme je procenio da je potreban takav list, a uredništvo i dopisnici su pronašli pravu meru, izgradili profil neutralne i slobodne novine – analizira Mića.

Simon J. Turkić, protojerej stavrofor, Frankfurt: Pratite uzrastanje Crkve

– Drage “Vesti”, poštovana porodice Vidaković, srećan vam rođendan! Od mog dolaska na parohiju u Nemačku, “Vesti” pratim i “Vesti” prate mene. Sa zadovoljstvom sam pratio vaše izveštaje, kao i sada o crkvenim događajima i praznicima. “Vesti” su podržavale, na najlepši mogući način, što boljoj organizaciji i uzrastanju naše Crkve na ovom prostoru. Crkvenu opštinu Frankfurt ste posebno podržali kada smo 11.12.2012. godine kupili hram u Frankfurtu. Od tada pa nadalje digitalno izdanje “Vesti” je transparentno i svakodnevno aktuelizovalo prikupljanje dobrovoljnih priloga za kupovinu hrama. Radovi u kupljenom hramu ispraćeni su zajedno sa proslavama većih praznika i događaja u crkvi. Veliko hvala novinaru “Vesti” Zoranu Vicelareviću, koji je od početka kupovine hrama u Frankfurtu ažurno učestvovao u navedenom. Celoj ekipi “Vesti”, na čelu sa Dušanom i Aleksandrom Vidakovićem, od Gospoda molim blagoslov, mir, zdravlje i mnoge godine uspešnog rada.

SKC “Stevan Mokranjac” Beč: Mnogo značite dijaspori

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” čestitao je “Vestima” 30 godina izlaženja i poželeo da taj list još mnogo godina i decenija prati dešavanja naših društava u dijaspori.

– Najbolje folklorno društvo u Evropi čestita “Vestima”, najboljem našem listu, značajan jubilej. U našoj gotovo 25-godišnjoj istoriji “Vesti” su od prvog dana bile uz nas i izveštavale o svim našim aktivnostima – ukazao je Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” .

On je naglasio da “Vesti” mnogo znače dijaspori, jer je to jedini list, posebno od kada izlazi i u matici, koji održava vezu naših građana, klubova širom sveta sa otadžbinom.

Takođe, kaže, da su svojim izveštavanjem “Vesti” pomogle u čuvanju tradicije, kulture i srpskog jezika, posebno ćirilice.

Goran Tomić, predsednik SKC Ofenbah: Uvek uz svoj narod

– Poštovanoj redakciji “Vesti”, njihovom cenjenom predsedniku Dušanu Vidakoviću i svim vrednim urednicima, reporterima, izveštačima i ostalim saradnicima, mi iz Srpskog kulturnog centra Ofenbah želimo od srca da čestitamo vrednu godišnjicu, 30 godina novinarskog – nezavisnog rada u veoma neizvesnom i burnom vremenu. Činjenica je da ste od prvog broja “Vesti” bili uz svoj narod u dijaspori i da ste vašim konstantnim i veoma zapaženim izveštavanjima uveliko pomogli srpsko rasejanje, ne samo u Evropi, već i na drugim kontinentima. Kulturne, sportske, političke i druge važne događaje i manifestacije iz matice i sveta uspeli ste velikim radom vaših cenjenih reportera i urednika da ponudite širokom spektru publike. Vaše “slovo” već 30 godina čita “mlado i staro”.

Drago nam je kao Kulturnom centru da imamo takvog medijskog partnera kao što su “Vesti”. U ime uprave Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha čestitam vam 30. godišnjicu.

Vića Mitrović, član parlamenta grada St. Galena: Čitaju vas svi sa Balkana

– Kada sam došao u Švajcarsku, tada su iz bivše države izlazila tri lista koja su obrađivala teme iz svakodnevice migranata. To su bile: “Novosti” iz Beograda, “Vjesnik u srijedu”, zagrebačko izdanje i sarajevsko “Oslobođenje”. Pre 30 godina je projekat frankfurtskih “Vesti” bio pun pogodak. U Zapadnoj Evropi i kasnije u celom svetu, “Vesti” su se pojavile kao novine koje su informisale u slici i reči. Vrlo brzo novina postaje etablirani list dijaspore. Pogotovo su među nama u rasejanju rado viđeni tekstovi i reportaže o nama samima. U međuvremenu, “Vesti” ne čitaju samo ljudi iz Srbije, već sa cele teritorije Balkana. Sa idejom ćiriličnog i latiničnog pisma omogućeno je široj publici da se informiše kroz novinarske članke vašeg lista. Godinama je novina redovno stizala, a stiže i danas na kioske Zapadne Evrope i sveta. Trideset godina je lep i značajan jubilej. Kao čitalac i osoba o kojoj su “Vesti” u više navrata i kroz dobre priloge izveštavale, upućujem čestitke i lepe želje povodom ovog jubileja i naravno svih budućih projekata.

Krsta Prtljaga, SD Dunav Hohajm na Majni: Postali ste institucija

– Povodom 30 godina postojanja dnevnih novina “Vesti” iz Frankfurta, Srpsko društvo Dunav Hohajm upućuje srdačne čestitke redakciji i celoj izdavačkoj kući na postignutom dosadašnjem uspehu. “Vesti” su se tokom više decenija delovanja razvile u čvrstu instituciju, te čine značajnu poveznicu između dijaspore i matice. Svojim radom uveliko doprinose razvoju srpskog društva, ne samo u regionu, već u celom svetu. U svakom pogledu vredna redakcija i novinari nude platformu za informisanje o značajnim političkim, verskim, kulturnim i sportskim događajima, pa tako i o folklornim aktivnostima. Neizmerno smo zahvalni na uspešnoj dugogodišnjoj saradnji, uvek ugodnom i profesionalnom pristupu svih saradnika, te želimo i u budućem radu sve najbolje.

Saša Ćelić, predsednik KHD Kolo Frankfurt: Posebno vas cenimo

– Kulturno humanitarno društvo Kolo Frankfurt želi “Vestima”, našoj oduvek najboljoj, a sada i jedinoj novini u dijaspori, sve najbolje za 30 godina od osnivanja i sve najbolje i u sledećih bar 30 godina. Mi, kao KHD Kolo Frankfurt, slavimo sledeće godine 30 godina i tako da nas “Vesti” od prvih dana do danas prate na svakom koraku i zbog toga u ime našeg društva veliko hvala. Kao svako naše društvo u dijaspori, tako i “Vesti” imaju svoje mesto na svakom događaju, svakoj manifestaciji i svakoj proslavi, jer bez “Vesti” nešto nedostaje i događaj nije kompletan. Postoje mnoge novine na srpskom jeziku, bilo ih je više ranije i u dijaspori, ali “Vesti” su uvek bile posebne za nas koji živimo van otadžbine. “Vesti” obuhvataju najnovije informacije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i jedine koje informišu i o dešavanjima među Srbima u dijaspori, i to već 30 godina unazad. Od srca želimo uspeh i prosperitet i da naše društvo i sva druga društva pratite i sledećih 30 godina.