Država gasi društvenu televiziju

0

Ministar najavio velike promene u etru u narednih godinu dana: Malkolm Turnbul
 

Posle toga, nijedan od tih kanala neće moći da uđe u širu TV mrežu, a Turnbul njihovim operaterima predlaže da ubuduće koriste internet.

Ovo se odnosi na televizije C31 u Melburnu i Džilongu, 31 u Brizbejnu i TVS u Sidneju, takođe i 44 u Adelejdu i NjTV u Pertu.

Ministar je obelodanio odluku tokom izlaganja na konferenciji koju je pripremila Australijska uprava za komunikacije i medije (ACMA).

Sekretar Saveza australijskih društvenih televizija Ričard Meklilend opisuje potez kao "izveštaj o smrti televizije za zajednicu u Australiji". Meklilend je u isto vreme i generalni menadžer C31 i ističe da ga je odluka uznemirila.

– On (Turnbul) izgleda da smatra da nije vredno imati u zemlji društvenu televiziju.
Kanali društvene televizije trenutno koriste mali deo ukupnog TV spektruma koji je odvojen za četvrtu televizijsku komercijalnu televiziju.

Ministar kaže da vlada nema nameru da novoj TV stanici izdaje licencu, već će joj prodati prava. Budućnost društvene televizije je – na internetu – smatra ministar.
– Vlada veruje da je najbolje rešenje za televiziju zajednice da se u budućnosti koristi internetom kao platformom. To će joj omogućiti šire gledalište, manje troškove, a veći domet.

 

"Čudna odluka"

Korin Grant, koja je počela na melburnskom Kanalu 31, kaže da je ovo čudna odluka.
– Ne razumem kako Turnbul misli da društvena televizija može da automatski preokrene svoj biznis model i pređe na internet, iako on ne očekuje to isto od besplatnih komercijalnih TV kanala.
Prema njenim rečima, TV za zajednicu pruža programe koji su važni za manji auditorijum i uz nju su mnogi Australijanci započeli svoje karijere.
Na veb-sajtu: http://i.committocommunitytv.org.au pokrenuta je kampanja za održanje društvenih TV kanala.

Meklilend, međutim, kaže da ne bi uložio vreme i novac da bi ostvario tako radikalnu promenu.

– Smešno je predložiti da sektor koji ozbiljno oskudeva u resursima može da preokrene kompletno novi model za tako kratko vreme od 12 meseci.
Federalna vlada im je, umesto tog roka, trebalo da odobri tri godine da bi mogli da pređu na isključivo internet televiziju.

To su razlozi koje Malkolm Turnbul ne prihvata.
– Internet nije nov. To je univerzalna platforma na koju je većina ljudi priključena 24 sata na dan, sedam dana u nedelji – odgovorio je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here