Država ne pomaže u zaštiti narkomana od HIV virusa

0

Takve zemlje rizikuju veliku krizu na sektoru javnog zdravlja, a najvećoj opasnosti su izložene Rusija, Kina, Malezija i Tajland – države koji najmanje čine da zaštite domaće intravenozne narkomane, prenosi Rojters.

 

Intravenozni narkomani mogu da se zaraze HIV virusom deleći iglu s nekom HIV pozitivnom osobom, a zarazu mogu preneti dalje seksom bez upotrebe zaštitnih sredstava, upozorio je australijski tim, kojim je rukovodio Bredli Meters.

Samo je osam odsto intravenoznih narkomana u svetu prošle godine imalo pristup bezbednim iglama i špricevima, s tim što su u Irskoj i Češkoj Republici na taj način zaštićeni baš svi narkomani, dok je u Kini, Maleziji i Tajlandu zaštićeno svega tri odsto.
Zaključak australijskog tima je da sadašnji nivo globalne zaštite intravenoznih narkomana "nije dovoljan da spreči, zaustavi ili preokrene tok HIV epidemije među ovom rizičnom populacijom".

Procenjuje se da su, od 16 miliona intravenoznih narkomana u svetu, tri miliona HIV pozitivni. U ukupnom broju ljudi zaraženih sidom u svetu, narkomani imaju udeo od 10 odsto.

Samo u Rusiji je oko milion intravenoznih narkomana zaražen virusom side. U toj zemlji oko 65 odsto novozaraženih HIV-om čine narkomani.Među zaštitne mere spadaju obezbeđivanje narkomanima nekorišćenih igala, kondoma, kao i zamena za drogu, kao što je metadon, poznat i kao "manje zlo".

Međutim, vlade nekih zemalja nerado primenjuju takve mere da se ne bi stekao utisak kako se mire s narkomanijom. Gari Stimson, direktor Međunarodnog udrženja za manju štetu optužuje takve države da se "igraju politike preko ljudskih života".

UNAIDS procenjuje da je oko 30 odsto slučajeva prenošenja HIV virusa van Podsaharskog regiona posledica nebezbedne prakse ubrizgavanja droge, pri čemu se u Rusiji registruje najbrže širenje epidemije side, baš kao posledica ovakve prakse.

Australijski tim je došao do zaključka da je na globalnom nivou preduzimanje mera da se intravenozni narkomani zaštite od side još nedovoljno, s tim što od zemlje do zemlje postoje ogromne razlike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here