EPA-EFE/DANIEL POCKETT
Nadležne službe odlučne da zaustave pandemiju

Nakon uvođenja stanja katastrofe u Viktoriji od strane državnih vlasti, podršku stanovništvu ove države obezbedila je Savezna vlada. Premijer Australije Skot Morison je objavio da su spremna sredstva od kojih će se isplaćivati 1.500 dolara za sve stanovnike Viktorije, koji moraju u samoizolaciju na 14 dana, a nemaju plaćeno bolovanje ili podršku JobKeeper ili JobSeeker programa.

– Ovo plaćanje će uglavno ići nosiocima kratkoročnih viza, osobama koje nisu stalni stanovnici ili građani Australije, i koji ne bi imali pravo pristupa plaćanjima koja obezbeđuje Komonvelt – rekao je premijer Morison.

Ljudi će zahtev za pomoć moći da podnesu od danas, putem telefonskog poziva. Ukoliko bude potrebno, radnici na privremenim vizama mogu i više puta da podnesu zahtev za isplatu. Za sada je ovaj vid plaćanja, nazvan “isplata zbog katastrofe”, planirana samo za Viktoriju, ali je premijer najavio mogućnost da to bude i za druge države, ukoliko se javi potreba.

Koliko će radnika aplicirati za pomoć u Viktoriji ostaje da se vidi, posebno nakon novog seta mera, kojima je premijer Danijel Endrjus ograničio rad pojedinih industrija. Naime, sve firme su podeljene u tri kategorije. U prvoj su esencijalni biznisi, uključujući supermarkete, prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke, prodavnice pića, benzinske pumpe, banke, novinske agencije, poštu, kao i sve usluge koje uključuju zdravstvenu zaštitu.

U drugoj kategoriji su biznisi koji prestaju s radom u sredu u ponoć i to su: maloprodajne radnje, neka proizvodna preduzeća i neka u administrativnom sektoru. Dozvoljeno im je da rade samo online, ili po principu “naruči i pokupi“.

Treću kategoriju čine biznisi koji će nastaviti s radom, ali će od od ponoći u petak 7. avgusta biti u obavezi da smanje obim rada i da primene posebne mere zaštite. Tu na primer spadaju građevinske firme, proizvodnja hrane, prikupljanje otpada, logistika.
Prema rečima premijera Endrjusa, četvrta faza mora da uspe, jer u suprotnom peta faza karantina bi trajno promenila način života ljudi.

Pomoć kompanijama

– Za one kompanije koje pretrpe značajne gubitke ili ih je potrebno zatvoriti, kao rezultat trenutnih ograničenja, pružićemo podršku putem Fonda za poslovnu podršku. Preduzeća u regionalnoj Viktoriji mogu konkurisati za grant u iznosu od 5.000 dolara, dok ona u Melburnu i okrugu Mičel mogu zatražiti do 10.000 dolara – najavio je Endrjus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here