Država protiv države u slučaju ombudsmana

0

Fonet/Z. M.
A ko štiti zaštitnika: Saša Janković
 

Janković je zapitao je i zašto, suprotno zakonu, premijera Aleksandra Vučića umesto policije obezbeđuje vojska. Dotičući do sada nedodirljivo – rad vojne službe, Janković je za TV N1 ukazao da je danima meta javnih diskvalifikacija "da pije, mokri ispred ulaza, pa čak i da podriva sistem bezbednosti".

Pravni stručnjak prof. dr Vesna Rakić Vodinelić smatra da su napadi i pretnje kojima je izložen zaštinik građana skandalozni i da bi zbog toga ostavke trebalo da podnesu ministri odbrane i policije, Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović, ali i da se postavi pitanje poverenja Vladi Srbije.

– Kod nas je to čista teorija. Dok bi do takvog postupka došlo u jakim parlamentarnim demokratijama, mi imamo prepucavanje putem tabloida – kaže Rakić Vodinelić za "Vesti" i dodaje da bi se, posle Jankovićevog nastupa morala izvršiti procena njegove bezbednosti i obezbeđenja, ali pod uslovom da on ima poverenje u njih.

Zloupotreba uniforme

U slučaju koji je izneo Janković, prema oceni Ljubodraga Stojadinovića, došlo je do zloupotrebe pripadnika jedinice Kobri koje su bile u funkciji privatnog obezbeđenje brata premijera, što ukazuje na privatizaciju institucije vojske. Prema zakonu, Kobre mogu da štite samo pripadnike Ministarstva odbrane i vrhovnog komandanta, to jest predsednika države. Janković je i ranije ukazivao na nepoštovanje zakona kada su pripadnici Kobri štitili ministarku pravde Snežanu Malović.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za "Vesti" da su pretnje ombudsmanu nedopustive i da država mora da spreči svaki rizik od ataka na Jankovića koji samo radi svoj posao.

– Pozdravljam to što se zaštitnik građana ne plaši, već samo kaže da se ne oseća bezbedno. Verujem mu na onome što radi. Zakon je za sve isti i on ima prava da traži odgovore, a institucije su dužne da mu ih daju – kaže Šabić dodajući da Ministarstvo odbrane zaštitniku treba da bude na raspolaganju i da "sve mora da izađe na videlo".

Izjavu ministra odbrane Bratislava Gašića da je sramota što ombudsman podnosi prijavu protiv pripadnika vojne policije Kobre koji su se tokom gej parade, kao obezbeđenje braće premijera i beogradskog gradonačelnika, sukobili sa Žandarmerijom, vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović okarakterisao je kao nesuvislu.

– Ministar odbrane ne može da ocenjuje rad zaštitnika građana, a zaštitnik njegov može. Gašić ovim ohrabruje neke ljude na napade na Jankovića, a to je napad države na samu sebe i legalizacija konkurencije vojske i Žandarmerije. Reč je o vrlo opasnoj stvari koja mora da se reši na nivou legaliteta, a zaštitnik mora da pomogne, jer pravni sistem ne reaguje na pravi način – kaže Stojadinović za "Vesti".

On dodaje da ako zaštitnik ne može da radi svoj posao, već centri moći, pitanje je koliko će građani biti bezbedni. Objašnjava i da je konfuzija u mnogim segmentima države, pa se ne zna ko je na čijoj strani i ko koga čuva. Ipak na pitanje da li neko treba da podnese ostavku, odgovara da treba "uskladiti ideje kako da funkcionišu službe i ko treba da ih kontroliše".

– Ljudi iz Kobri u civilu našli su se u poziciji da se realizuju kao moć, što ukazuje da su privatizovani u funkciji vlasti, da naše službe nisu reformisane i da nisu pod civilnom kontrolom. To je opasno zbog otuđenja nekih centara moći koji onda ne rade po zakonu, već ličnom utisku, naređenju moćnika ili brata onog ko ima moć. Zato se zaštitniku mora dati podrška da stavi vlast pod civilnu kontrolu, a ne da ministar vojni nastupa u maniru iz 70-ih godina prošlog veka – zaključio je Stojadinović.

Predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović, povodom izjave Saše Jankovića da treba aktivirati Skupštinu Srbije kao kontrolni mehanizam, odgovara da čeka primedbe ombudsmana koje do odbora nisu stigle.

– Odbor je ozbiljna institucija i potreban nam je zvanični izveštaj da bi razmatrali da li je, kako se tvrdi, bilo zloupotreba VBA – kazao je Stojanović za "Vesti".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here