Država više ne traži Dražu

0

wikimedia.org
General Dragoljub Draže Mihailović
 

Nedavno je i istraga o ovom slučaju okončana jer nisu nađeni posmrtni ostaci na Adi Ciganliji gde je vršena ekshumacija. Četnički pokret Srbije najavljuje da neće odustati i da će formirati svoju komisiju.

Istraga i o Brozu

– Zadatak naše komisije neće biti samo da otkrije gde je general Dragoljub Mihailović sahranjen, već i da se utvrdi istina da li je partizanski vrhovni komandant Josip Broz zaista sahranjen u toj Kući cveća u Beogradu. O Brozovom mestu ukopa već godinama kruže razne spekulacije, s tim treba raščistiti i obelodaniti istinu, da svi oni koji stižu u Beograd da mu se poklone, saznaju dolaze li na Brozov pravi ili lažni grob – kaže Živković.

– Državna komisija je završila posao i objavila nalaze, a nema novih okolnosti da bi nastavila rad. Ingerencije smo sad preuzeli mi – izjavio je za "Vesti" Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih masovnih grobnica onih koji su streljani posle 1944. godine.

Cvetković dodaje da je više svedoka izjavilo da je Draža streljan pored krečane, u blizini zatvora na Adi Ciganliji, pojedini od njih su naveli da je telo premešteno na drugu lokaciju da mu se zatre trag.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je osnovala tzv. Dražinu komisiju 2009. godine i potom su iskopavanja vršena na Adi, po nalogu tužilaštva. Umesto ljudskih nađeni su životinjski skeleti, tragovi lisica i čaure od metaka. Nalaz je obelodanjen i neće se vršiti nova iskopavanja uprkos tome što su pominjane i druge lokacije, poput Velikog ratnog ostrva i Lisičjeg potoka u Beogradu. Za Viši sud istraga je završena i predmet je u tužilaštvu privremeno zatvoren.

Bratislav Živković predsednik Četničkog pokreta Srbije smatra da je državni potez "sraman i da oni neće odustati sve dok se ne pronađe Dražin grob".

– Ovo je još jedan dokaz vladavine nasleđene komunističke svesti iako predsednik države Tomislav Nikolić nosi titulu četničkog vojvode, a ostali, koji su u Srbiji na vlasti, predstavljaju se kao nacionalno osvešćeni. Istovremeno, to je atak na pokušaj nacionalnog pomirenja među Srbima, odnosno izmirenja četničkog i partizanskog pokreta. Ali, Četnički pokret Srbije neće odustati. Formiraćemo svoju komisiju – kaže Živković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here