Državne tajne cure iz Bundestaga

0

Parlamentarci pod pritiskom Snoudenovih otkrića
 

Kako su članovi ovog gremijuma obavešteni, šef Kancleramta Peter Altmajer je predsedniku Odbora Patriku Senzburgu uputio zvanično pismo sa zahtevom da se ubuduće sačuva tajnost dokumenata koji su označeni kao poverljivi.

 

Pritisak na poslanike

Nemačka opozicija je pismo nazvala pretećim i reagovala nezadovoljno na njega. Iz redova levih su poručili da optužbe i sumnje nemaju nikakvog osnova i zahtevali da Kancleramt povuče pismo. Partija Zelenih smatra neprihvatljivim da se članovi Odbora optužuju za odavanje tajnih dokumenata i navodi da pod takvim uslovima Odbor ne može da radi. Na drugoj strani predstavnici Unije i SPD-a se ne osećaju mnogo pogođeni ovim pismom, koje vide kao "bezazlenu prepisku".

U pismu je Altmajer naveo da su nemački mediji u više navrata citirali detalje koje je vlada pre toga stavila na raspolaganje istražnom Odboru. U slučaju da se to ponovi, Altmajer je zapretio krivičnom tužbom.

Pomenuti Odbor Bundestaga se bavi rasvetljavanjem špijunskog skandala američke tajne službe NSA otkako je pre više od godinu dana u javnost procurelo da oni masovno prate i nadgledaju telefone i ostale podatke uticajnijih političara, ali i običnih građana. U aferi je i nemačka tajna služba BND takođe loše prošla.

 

Ovih dana je "Zidojče cajtung" objavio detalje o do sada nepoznatoj operaciji Eikonal pozivajući se na strogo poverljive papire koje je vlada stavila na uvid Odboru, po kojima je BND godinama prosleđivao podatke nemačkih građana Amerikancima.

Dva novinska izveštaja, u kojima su objavljeni poverljivi podaci, bili su povod za reagovanje Kancleramta. Neovlašćeno širenje ovakvih informacija šteti nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i interesima Bundestaga da se razjasni skandal, opomenuo je Altmajer u svom pismu i zatražio više diskretnosti Odbora po ovom pitanju. Šef kancelarkinog ureda je najavio da će potražiti moguće propuste i u sopstvenoj kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here