Državni doušnici mirni do daljeg

0

Zoran Babić
 

Bezbednosno-informativna agencija je Arhivu Srbije predala gotovo 80.000 dosijea, od kojih neki imaju na hiljade stranica, ali prema rečima šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zorana Babića, Srbija sada ima preča posla.

 

Sugestije umesto uslova

Zoran Babić nema informacije da bi, kako su objavili neki mediji, Slovenija i Hrvatska mogle da ispostave Srbiji otvaranje arhiva kao uslov u evrointegracijama.
– Na put ka EU ne gledamo kroz uslovljavanja, već kao na približavanje standardima, radi napretka Srbije. Ne gledamo kroz to da li će neka zemlja u regionu ili Brisel uslovljavanjima zakočiti naše približavanje, već smatramo da su sve članice dobra porodica naroda kojoj Srbija teži – kazao je Babić.

– SNS nema ništa protiv otvaranja tajnih dosijea, niti da se o tome razgovara u Skupštini, ali u ovom trenutku ima mnogo važnijih problema koji moraju da se reše – kaže Babić za "Vesti" i ističe da SNS nema čega da se plaši i stidi.

On se slaže s tim da se sve tajnovite tačke u Srbiji moraju naći pod reflektorima javnosti. Do otvaranja dosijea sigurno će doći, ali Babić ne može da precizira kada.

Briselski stav o ovom pitanju nije ultimativan. Iz Evropske komisije je više puta poručeno da se od Srbije ne zahteva da obelodani tajna dokumenta službi bezbednosti, ali je to "snažna preporuka".

Znak pitanja koji već 14 godina lebdi nad dosijeima državnih doušnika, u tri navrata je od 2004. pokušao da skine Srpski pokret obnove, predlažući parlamentu zakon koji bi omogućio otvaranje dosijea.

 

Potpredsednik SPO-a Žika Gojković ne zna da li će njihovo otvaranje biti uslov nekih članica EU, ali ističe da Srbija to treba da uradi radi ozdravljenja sopstvenog društva, a ne zbog EU.

– Mora da se vidi ko je bio cinkaroš i činio nepravde prema svima koji su drugačije mislili i SPO će istrajati na tome. Nije isključeno da bi neke od članica EU mogle da licitiraju u uslovljavanju ovim pitanjem, ali je važnije da radi sebe rešimo ovaj problem – kazao je Gojković za "Vesti".

Pre godinu dana je i čelnica i poslanica Demohrišćanske stranke Olgica Batić zatražila otvaranje arhiva. Ona je podsetila da je njen otac, pokojni Vladan Batić, prvi ministar pravde posle 2000, podnosio predlog zakona o otvaranju tajnih dosijea, a da su u ovom sazivu parlamenta to učinili DHSS i SPO.

Makedonija je u više navrata pokretala pitanje dostupnosti jugoslovenskih arhiva u Beogradu, gde su ostali dosijei o "ličnostima koje su predstavljale najveću opasnost za bezbednost države", i mreža saradnika DB.

 

Vučić otvara arhive

– Ni jedan demokratska vlast od 2000, ni DS ni DSS, nije rešila problem otvaranja dosijea. Obećavali su, ali Srbiju nisu oslobodili od ove nepravde. Vučić nije najavljivao da će se time baviti, ali ima veću želju od svih prethodnika i verujem da će tajni spisi biti na uvidu javnosti vrlo brzo – ocenio je Žika Gojković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here