Parastosom svim poginulim ratnicima od Kosovskog boja do danas i polaganjem venaca na spomenik palim borcima od 1990. do 1999. godine u Čačku je na Vidovdan obeležen Dan veterana Srbije koji još uvek nije i zakonski ozvaničen.

Kako je uobičajeno, oko 300 veterana iz svih krajeva Srbije, a bilo ih je i iz evropskih zemalja gde sada žive i koji su samo za ovu priliku doputovali u Čačak, okupili su se na Gradskom trgu odakle su se u vojničkom poretku glavnom gradskom ulicom uputili ka spomeniku svim borcima izginulim u ratovima od 1990. do 1999. godine.

U stroju veterana bili su i Kata i Jožef Cerna, majka i otac poginulog Tibora Cerne iz Debeljače, kao i ruski dobrovoljac Albert Andijev koji je u paklu Košara ostao bez oka. Dolazak generala Božidara Delića na Gradski trg u Čačku u znak poštovanja pozdravljen je aplauzom svih veterana.

U izjavi za “Vesti”, a to je ponovio i kasnije u svom obraćanju pred spomenikom izginulim borcima, general Delić je istakao da u svemu podržava zahteve veterana.

– Vidovdan je dan koji je upisan u genetski kod našeg naroda i nikakvi pokušaji da nam se nametnu neki drugi datumi kao dan veterana ne može proći i ne razumem zbog čega se država protivi predlogu. Žalosno je što se država već 20 godina ovako odnosi prema veteranima, mada u poslednje vreme ima nekih pozitivnih pomaka. Mi smo u svoje vreme državi dali sve što se od nas očekivalo, mnogi su položili i živote na poziv države, ali je očigledno da država ne želi da borcima da ono što su zaslužili. Vlada nam predlaže zakone i svaki predlog je gori od onoga prethodnog. Dakle, veteranima predstoji borba za svoja prava, a oni su u ratu dokazali da znaju da se bore – istakao je general Delić.

Vence na spomenik izginulim borcima u minulim ratovima položile su delegacije ratnika, Vojske Srbije, policije i grada Čačka. Nakon te ceremonije, okupljenima se obratila Kata Cerna, koja je ukazala na loš odnos države prema ratnim veteranima i ratnim vojnim invalidima.

Kampovaće u Beogradu

Na kraju je govorio i Nenad Stanić, inicijator zahteva da se Vidovdan proglasi Danom veterana.

– Borićemo se i izboriti za svoja prava, ako treba, i na mnogo radikalniji način – rekao je Stanić i najavio kampovanje veterana ispred državnih institucija u Beogradu kako bi ih podsetili na obaveze države prema onima koji su branili Srbiju u najtežim vremenima.

Podrška iz Srpske

Čast da stroj ratnih veterana predvodi ove godine pripala je Goranu Mažiću (na slici) iz Srebrenice koji je saborcima iz Srbije uputio pozdrave boraca iz Republike Srpske i preneo im da u svemu podržavaju svoju braću u Srbiji, a posebno u njihovoj borbi za ostvarivanje svojih prava stečenih na ratištima.