DSS traži Mađara koji zna srpski jezik

0

Mađari kreću u proveru tabli, da li sve sadrže nazive na mađarskom. DSS kreće u proveru Mađara
 

Jovanov je rekao da će njihove "jezičke patrole" biti formirane po ugledu na "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

 

"Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima građani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik. On je naglasio da da bi u Srbiji svaki građanin morao da zna srpski jezik.

 

Omerović: DSS da se ogradi od najave

"“Očekujem da se DSS ogradi od ovakve neodgovorne najave i da objasni svom prvom čoveku u Vojvodini da je to suprotno ne samo zakonu nego i zdravom razumu", rekao je Omerović.

Ukoliko to ne urade, dodao je, onda bi trebalo da odgovore kako će patrolirati i sa čime, “da li sa Ustavom ispod miške, ili sa nekim predmetima, ili možda oružjem.

Šef poslaničkog kluba Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpskim jezikom, ali i da to ne znači da u sopstvenom interesu ne treba da savladaju jezik zemlje u kojoj žive.

 

Pastor je naglasio da se upravo zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina treba da savladaju srpski jezik, SVM već godinama zalaže za izmenu planova i programa za učenje srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, jer prema sadašnjim, to nije moguće. On je dodao da se iz tog razloga nada da će SVM imati na tom polju partnere u što više stranaka na političkoj sceni Srbije, kako bi se planovi i programi učenja srpskog jezika prilagodili savremenim potrebama i da bi deca mogla da nauče jezik.
“
"Sa druge strane, ne vidim ništa sporno da se Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine bavi ostvarenjem ustavnih i zakonskih prava Mađara i to verovatno čine i drugi nacionalni saveti”", rekao je Pastor.

 

LSV: Profašističke metode DSS

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da najavom "jezičkih patrola" DSS pokazuje da joj je mesto u grupi "bratskih organizacija" koje, ni kada se udruže ne mogu da pređu cenzus, jer je građanima dosta mržnje i podela.

 

"Ostankom van parlamenta, DSS više ni ne krije svoju zlu nameru i profašističke metode. Nema razlike između ove ideje i pravljenja spiska nepatriota, pa očekujemo da se nadležni prema tome tako i odnose", navodi se u saopštenju LSV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here