Nekadašnji jugoslovenski košarka Franjo Arapović, posle i hrvatski, dao je jedan intervju medijima u domovini u kom je optužio Dušana Dudu Ivkovića da ga je oterao iz reprezentacije Jugoslavije.

Arapović se u razgovoru za „Večernji list“ prisetio finala Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada je Jugoslavija ispustila +12 protiv SSSR-a, ali i zbog čega je vraćen iz Beograda i nije igrao na narednom EP.

– To finale izgubili smo zahvaljujući selektoru Dušanu Ivkoviću koji je na +12 pokazivao ruskom kolegi Gomeljskom da je zlato naše, posle nas je Sabonis razneo. S obzirom na to da sam imao iskustvo igranja protiv Sabonisa, kazao sam Ivkoviću da ćemo izgubiti ako me ne uvede u igru, no nije to učinio – rekao je Arapović i dodao:

– Inače, čudim se kako sam uopšte išao u Seul jer sam na pripremama na Rogli pokrenuo debatu koja se zaoštrila. Bili su tada s nama onde i bokseri, a ja sam rekao da se jedini među njima zna ponašati Damir Škaro, i to zato što je iz Zagreba, na šta su Beograđani i ostali reagovali. Kada sam pak rekao da će za sledeće Olimpijske igre svaka republika SFRJ imati svoju valutu, sručilo se drvlje i kamenje po meni.

– Kad smo se vraćali s priprema iz Bora, noću smo stigli u jedan beogradski hotel u kom smo na recepciji dobili upitnik na ćirilici koji je trebalo da ispunimo, a ja sam tražio da mi ga daju na latinici ili na engleskom. Stojko me povukao za ruku da ćutim, no iz inata nisam poslušao ni njega ni Dražena.

– Recepcionar me pitao za ime oca, ja sam mu rekao Jovo, a zove se Pavo. Zatim me pitao ime majke, rekao sam mu Jovanka, a mama mi je zapravo Ana. Nakon pet minuta bio je sastanak u mojoj sobi i Ivković me je poslao kući u Zagreb. Nazvao sam tada prijatelja, fudbalera (Zorana) Čavu Dimitrijevića koji me odvezao na aerodrom i tako sam završio reprezentativnu karijeru u bivšoj SFRJ.

Inače, Ivković je jednom prilikom u reprezentaciji kazao: „Šta će nam, bre, taj ustaša?“ Očigledno su saznali da sam se i politički aktivirao. Bio sam na osnivačkoj skupštini HDZ-a u baraci na Jarunu – rekao je Arapović.

10 KOMENTARA

 1. Potpuno je ispravno postupio Dr Ivkovic. Ti Arapovicu si sam pokazao da si Ustaški opredeljen a po korenima si ocigledno Arapin, prema tome šta ti nije jasno!!! Pa Ivkovicevo ime je istoriski zapisano, jel tako! A tvoje, nema ga bre nigde „Suso jedna“ . Bilo bi ti bolje da si ćutao.

 2. U eks yougoslaviji ta ne trpeljivost latontna je uvek postojala.Promena okolnosti dva naroda u emigraciji tu netrpeljivost u mojim ocima nisam video.
  Primera radi, Ko se sjeca, sezdesetih godina, bio je jedini kiosk na Strasbourgu St Denis gde smo mogli da kupimo nedelni Vjesnik iz hravatske.
  Svi smo zurili da ga kupimo.To nam je jedina informacija, kakva takva iz otadzbine.
  Mudri ljudi kazu, Oprostite ali nemojte da zaboravite

 3. Sam kroz svoju pricu pokazuje koliko je terao inat Ivkovicu pa i Srbiji na svakom koraku posto je Jugoslaviju, kao vecina Hrvata asocirao na Srpsku tvorevinu. Sta drugo nazvati takvog Hrvata sem „ustasu“.

 4. Jeste baš zbog toga!Lepo je čovek rekao „štaće nam .“, a onime „taj ustaša“ mislio je,da ako baš mora da bude ustaša, neka barem zna da igra košarku!

 5. Питајте и друге селекторе репрезентација СФРЈ (млађих категорија), а да нису СРБИ, зашто је исти избациван ИЗ АВИОНА, самим тим и из националног тима. а да га, опет, нико није назвао УСТАШОМ!!!
  Надам се да је у међувремену научио да чита матичну ћирилицу! НЕВАСПИТАНКО!!!

 6. Ako nije bilo mesta za Zorana Jovanovića, koji i kada je bio među 12 nije ulazio u igru, svakako za Arapovića nije bilo mesta. A igrao je i skromni Mario Primorac, iako je, osim Jovanovića, na tom mestu mogao biti i Sead Bukva, takođe iz KK Bosne, na primer.
  Može da se kaže da je Ivković radio samostalno, po svojoj volji. Srećom, imao je takav izbor ograča da nije moglo mnogo da se pogreši, iako je, mislim, grešio što je Draženu davao toliki kredit, i na njegovo insistiranje, izostavljao Aleksandra Đorđevića. Svakako je Dražen bio vrhunski igrač, ali takav kojem se u igri „podređivala“ cela ekipa, Cibona je imala tako zasnovan tim, ne i reprezentacija, koja je vrvila od talenta i bilo je opterećenje za nju da se Draženu podređuju svi ostali, pogotovo mlađi, pa čak i izostavljaju zbog njega.

 7. Dakle, ako nije igrao Z.Jovanović ni Sead Bukva, ni Arapović nije bio neophodan. S druge strane Dražen je insistirao da Đorđrvić ne igra!

 8. Pa čovek je očito protivdržavni element.
  Pametnom čoveku je to nije za hvaljenje ali eto, to su kao sad neki revolucionari pa je za čast objavljivati kakav si diverzant bio..
  Ma užas.. nikad više sa takvim ljudima.
  Ali kako kažu naši ljudi/“:
  “Dodjoše divlji i isteraše pitome”..
  Tako je to ..
  Pozdrav

 9. @Vlado.Mnogi sportisti i estradni umjetnici su po prirodi glupi i nepismeni.Medjutim bog im je dao taj neki talenat u sportu ili muzici.Franjo je upravo taj primjer primitivnog nepismenog i glupog covjeka.Sa svojim postupkom je pokazao i svoju nekulturu.Ja kao Srbin pravoslavac imao sam sansu da naucim cirilicu i latinicu i to sam uspio.Prema tome ne treba mi prevodilac ni u Srbiji ni Hrvatskoj.Za jedne sam Srpski nacionalista a za druge Srpski izdajnik jer danas se ne znanje dosta cijeni.Uci Vlado ,citaj malo nece ti nista biti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime