EPA/Matteo Bazzi
Dušan Ivković

Dušan Duda Ivković se u intervjuu za grčki “Sport24” prisetio i perioda dok je vodio reprezentaciju Jugoslavije.

Bila je to sjajna generacija, koja, nažalost, nije izašla na crtu američkom “Drim timu” 1992. na Olimpijskim igrama.

– U Jugoslaviji smo imali velike talente. Dražen Petrović je bio verovatno najveći radnik od svih u timu. Pet godina sam sarađivao sa njim. Radio je naporno. Tada nam je bilj bio da vidimo gde smo u odnosu na Sovjetski Savez u Evropi. Kada je izašla ova generacija sa Petovićem, Divcem, Paspaljem, Rađom, Vrankovićem, Kukočom i ostalim momcima, svi su govorili da neće nikad biti kao generacija Dalipagića i Kićanovića – rekao je Ivković.

Nakon Evrobasketa 1991. tim je rasformiran.

– Sećam se da smo u finalu u Rimu, tokom zagrevanja, razmišljali samo o odluci Slovenije da se otcepi. Zbog toga je izostavljen Jure Zdovc. Rekao mi je: ’Treneru, šta da radim? Ako budem igra za reprezentaciju, zvaće me izdajnikom u Sloveniji.’ Rekao sam: ’Prepusti to meni’”.

Poznat je i sukob iz tog perioda Divca i Petrovića zbog zastave.

– To je sve bila šala. Pre svega, to je bila zastava Velimira Perasovića, ne Draženova, neko mu je dao. Reći ću vam istinu – ta priča o braći, ta američka sra..a, ništa od toga nije istina. U to vreme (Mundobasketa) mnogo hrvatskih navijača došlo je u Argentinu sa zastavama Hrvatske. Perasović je imao jednu od tih zastava, jer mu je neko dao. Divac mu je uzeo i stavio mu jugoslovensku na ramena. Čak su se smejali, a Divac mu je rekao: ‘Kada budu videli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaj….u’. Bila je to interna šala.

Kaže da u toj ekipi nije bilo nacionalista.

– Govorimo o timu u kojem niko nikada nije rekao: ’Ti si iz Hrvatske, ti iz Srbije, ti iz Crne Gore’. Mnogo su se voleli. Paspalj i Kukoč su igrali na istoj pozciji, a tu su bili i Divac i Rađa. Svako od njih je nekad morao na klupu kako bi drugi mogao da igra. Kad bi jedan od njih izašao, zagrlili bi se i poljubili.

Nažalost, do sudara Jugoslavije i američkog “Drim tima” na Igrama u Barseloni nije došlo.

– Nismo bili poput ostalih timova u Barseloni koji su se slikali sa igračima Drim Tima. Za sport je bio veliki gubitak što najbolji tim Evrope nije igrao protiv Amerike – zaključio je ovu temu Ivković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here