Dugalić: Bankarski sektor u gubitku od 18 miliona evra

0

Gubitak bankarskog sektora iznosi 18 miliona evra: Veroljub Dugalić
 

Na konferenciji za novinare Dugalić je rekao da je glavni pokazatelj uspeha poslovanja banaka, prinos, odnosno profit, u prošloj godini pao za 0,3 odsto.

 

Dugalić je naveo da su tri glavna razloga za gubitak banaka – smanjenje kreditne aktivnosti u prošloj godini za 10 odsto, smanjenje kamatnih stopa, i loši, visokoričicni, krediti (NPL).

 

Trend smanjenja kreditiranja privrede se, kako je istakao, nastavlja, a nivo nenaplativih kredita raste i dostigao je 22,2 odsto, dok je pre krize bio ispod pet odsto.

 

"Rast nenaplativih kredita je jako loš znak i pokazuje kakvo je stanje u privredi", rekao je Dugalić.

 

Kako je ocenio, nenaplativi krediti su najveći problem banaka u Srbiji, ali je napomenuo da se to vrlo teško može rešiti u kratkom roku.

 

"Kroz te kredite bankama su ‘zarobljene’ tri milijarde evra", rekao je Dugalić i istakao da u rešavnju tog problema, pored poslovnih banaka i Narodne banke Srbije, treba da se uključe ministarsva finansija i privrede.

 

Dugalić je ocenio da je dobro što je dalje visoka adekvatnost kapitala bakarskog sektora u Srbiji, što znači da su sposobne da sopstvenim sredstvima pokriju rizične kredite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here