Dugove tajkuna plaćaju penzioneri

0

Dugove tajkuna plaćaju penzioneri
 

Policajci u civilu vrebaju građane koji prelaze ulicu van pešačkog prelaza i naplaćuju skoro 50 evra. Reklo bi se da je Srbija zemlja zakona koji su jednaki za sve. Ali nije. U Srbiji ima "jednakih" i "jednakijih". Kada bi se porez naplatio samo od "jednakijih" srpski deficit u budžetu bi bio manji za trećinu i ne bi trebalo otimati od penzionera.

 

GLIGOROV: Začarani krug

Svi znaju da se izbegavanje poreza u Srbiji isplati, smatra ekonomista Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

– Dohodak može da se sakrije. Plaćanje može da se oteže jer često i država duguje i odugovlači sa plaćanjem. Ima prostora za pregovarače, natezače, ali i za mešusobno korumpiranje s idejom da troškovi padnu na drugoga. Ukoliko se nekome isplati da ne plaća porez i radi na crno, to znači da ga sam porez na to stimuliše. Država ne kažnjava, dužnici iznova dobijaju pravo na reprograme i tako se privreda i građani vrte u začaranom krugu dužništva – naveo je Gligorov.

Poreska uprava objavila je spisak dužnika zaključno sa 30. septembrom, na kojem su 435 aktivne firme koje duguju državi između 2,5 i 61 milion evra, koliko duguje "šampion" – Zastava oružje. Slede Krušik iz Valjeva sa 20 miliona evra, Prvi partizan iz Trstenika sa 17 i Borba sa 15 miliona evra.

Neki od najvećih dužnika veoma su bliski vlastima. Na primer, Milan Beko koji se nudi za spasioca Železnice Srbije, "samo ako premijer to od njega zatraži", a njegova Luka Beograd za porez duguje osam miliona evra. Kompanija Mera invest Marka Miškovića duguje 7, 3 miliona evra, a Farmakom Miroslava Bogićevića "dođe državi" 4,6 miliona evra.

Prvi čovek FK Partizan Dragan Đurić i njegova Zekstra grupa duguju za porez 3, 5 miliona evra, dok sam FK Partizan duguje 1,4 miliona evra, a Veterinarski zavod koji je Đurić kupio 1,5 miliona evra. Privatna televizija Pink koju nazivaju državnom zbog promovisanja aktuelne politike, duguje 3,5 miliona evra, Auto-moto savez Srbije 3,2 miliona evra. FK Crvena zvezda duguje 3,8 miliona evra za porez, a ni kompanija Novosti nije izmirila dug od 2, 4 miliona evra. Na spisku dužnika našla se i američka ambasada u Beogradu sa neizmirenih oko 190.000 evra.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here