Danas je Dan Anzaka, koji će prvi put biti obeležen na drugačiji način. Umesto tradicionalno ispunjenih ulica svih australijskih gradova, na kojima su cele porodice s decom, narod sa zastavama i nacionalnim simbolima i cvećem, istaknutim slikama dedova i očeva heroja i odavanja počasti borcima ANZAK (Australijsko-novozelandske vojne snage), ovaj praznik će proći uz puste ulice i skromne svečanosti.

Usled zabrana javnih manifestacija i okupljanja uvedenih u cilju zaustavljanja širenja virusa korona, danas neće biti uobičaejnih vojnih parada i komemorativnih skupova na gradskim ulicama i trgovima, ili ispred memorijala i RSL klubova. Većina građana Dan Anzaka obeležiće kod kuće, ispred TV prijemnika, odajući tako počast herojima koji su živote dali za budućnost svoje zemlje.

Obasjajte zoru

RSL organizacije su uz poruku “Obasjajte zoru”, pozvale građane da u zoru budu ispred svojih kuća ili na balkonima kako bi upaljenim svećama i minutom ćutanja odali dužnu počast pripadnicima Anzaka.

Malobrojne manifestacije polaganja venaca i odavanja počasti učesnicima oružanih sukoba širom sveta, planirane su da tradicionalno počnu rano ujutro, oko 6.00 časova. Poštujući mere zabrane masovnih okupljanja, širom zemlje RSL je organizovao molitvena jutrenja uz polaganje venaca i cveća ispred spomenika i ANZAK memorijala.

Podsećanje na jedan od Dana Anzaka u Melburnu

Građanima je na raspolaganju i aplikacija za pametne telefone, pomoću koje mogu da “upale” virtuelne sveće za ovogodišnji praznik. RSL je takođe pozvao građane da podele fotografije, kako bi kod svojih kuća obeležili Dan Anzaka na društvenim mrežama, uz oznaku #ANZACspirit i #lightupthedawn.

Centralna australijska manifestacija počela je u Vojnom muzeju u Kanberi jutros u 05:30 časova, uz direktan prenos na TV ABC i posredstvom Fejsbuka. Javnosti će se obratiti i premijer Skot Morison, a od 10 časova se održava svečanost u Sidneju u organizaciji RSL-a Novog Južnog Velsa. Na svečanosti u sidnejskom Hajd Parku i Martin Plejsu najavljen je dolazak premijerke ove države Gledis Beredžiklijan, guvernerke Margaret Bizli i zamenika predsednika RSL-a Reja Džejmsa.

Ujedinjeni u prazniku

Rej Džejms je tim povodom izjavio da će način na koji se obeležava ovogodišnji Dan Anzaka, posebno biti težak za vojne veterane, naročito one koji su u poznim godinama. Zbog toga je pozvao njihove porodice i prijatelje da ih pozovu telefonom i pruže podršku u ovim, za sve, teškim trenucima.

– Svima nam je teško zbog novonastale situacije, koja je za sve drugačija i jedina takva za više od sto godina – rekao je Džejms i naglasio da i pored svega toga “ništa ne može da nam umanji važnost Dana Anzaka i onoga šta taj praznik znači svima nama”.

Srbi na maršu 2016. godine

Stizali su i apeli da se donacijama pomogne rad RSL udruženja koja vode brigu i o porodicama palih australijskih vojnika.

Robert Vebster, predsednik RSL-a u Viktoriji, zamolio je da se ove godine pokaže australijska solidarnost, kako bi iz ove teške situacije izašli jači.

– U trenutku dok je Australija suočena sa neizvesnošću zbog pandemije KOVID-19, RSL želimo da podsetimo da svako u sebi nosi ono što predstavlja ANZAK. To su hrabrost, domišljatost, humor, izdržljivost i srodnost – rekao je dr Vebster i zaključio: Možda ste fizički izolovani, ali ANZAK i duh Anzaka nas sve ujedinjuje.

Centralne proslave

Centralnoj komemorativnoj svečanosti u Novom Južnom Velsu, u Sidneju, koja počinje u 10.00 časova, prisustvovaće premijerka ove države Gledis Beredžiklijan, guvernerka Margaret Bizli i zamenik RSL-a Rej Džejms.
U Melburnu moltiveno jutrenje održaće se ispred Spomenika sećanja u Sent Kildi sa početkom u 6.10 časova.
U Adelajdu počast borcima Anzaka održava se ispred Nacionalnog vojnog memorijala sa početkom u 6.30, a u organizaciji Vlade Kvinslenda moltivenom jutrenju prisustvovaće premijerka Anastasija Palaščuk, gradonačelnik Brizbejna i guverner Kvinslenda.

Produženi vikend u Kanberi

Kako Dan Anzaka ove godine pada u subotu, većina zaposlenih neće dobiti pravo da dodatni slobodan dan u ponedeljak, osim u Kanberi i Zapadnoj Australiji, gde će se praznovati i 27. aprila. Danas će biti otvorena većina supermarketa i trgovina, ali će većina njih raditi tek od podneva. Usled poznatih razloga, zbog pandemije KOVID-19, ne rade pabovi, kafići, restorani i bioskopi.

Opet bez Srba u Melburnu

Iako su planirali da nakon prošlogodišnjeg izostanka, rame uz rame sa australijskim veteranima i saveznicima, na paradi u Melburnu učestvuju veterani i potomci srpskih ratnika i četnika, oni to ponovo neće moći da učine, ali ovog puta zbog pandemije virusa korona. Prošle godine desetine hiljade građana okupljenih na centralnim gradskim ulicama Melburna, nisu imali mogućnost da aplauzima pozdrave i članove Prve srpske podružnice ratnika i četnika.

Iako su bili najavljeni u u programu prošlogodišnjeg marša, izostali su iz “proceduralnih razloga” pa ih nije bilo u koloni saveznika i to prvi put tokom 39 godina od početka postojanja Prve srpske podružnice ratnika i četnika. Problemi između Podružnice i RSL Viktorije su rešeni i Srbi su se spremali za marš, ali kao i ostalim veteranima, pandemija ih je onemogućila da izađu na ulice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here