Duhovna hrana na svom jeziku

0

Vrhunski glumci: Nataša Niković i Vojin Ćetković na pozornici
 

Gosti iz Beograda sinoć (utorak uveče) poklonili su se publici u Kičeneru u rasprodatoj sali, a večeras (sreda) igraju predstavu u Kalgariju. U petak uveče nastupaju u Edmontonu i tom predstavom završavaju svoje gostovanje u Kanadi.

Tekst Žila Kostaza, jednostavna i nepretenciozna pozorišna priča o muško-ženskim odnosima bio je osnova za podvlačenje razlika između žena i muškaraca u gledanju na ljubav.

Naši popularni glumci suvereno su vladali scenom. Bez preteranog i "uvlakačkog" manira obraćali su se publici i sigurno i znalački kontrolisali glumačku emociju . Bilo je lepo videti ih na sceni na kojoj su, iako, nepobitno, vrlo poznata i popularna imena, koristili samo svoje glumačko umeće, i time, naročito Vojin Ćetković, šarmirali publiku.
Ova predstava nastala je pre 10-ak godina, a autor projekta i režiser je Nebojša Bradić.

 

Nekoliko umetnika van zvaničnih pozorišnih institucija svojim novcem i umećem kreiralo je i realizovalo ovu pozorišnu priču. Glumci, inače, igraju po tri različite uloge, tri ljubavna para koji kroz priču o ljubavnim pismima ulaze u nikada do kraja istraženo polje muško-ženskih odnosa.

 

Glad za spektaklima

Publika u Torontu, Kičeneru i Otavi željno je, posle duge letnje pauze dočekala glumce iz Beograda i pozorišnu igru na maternjem jeziku. Neosporno je da organizatori pogađaju ukus publike dovodeći poznata i zvučna imena iz srpskog glumačkog sveta i pitke, lagane za gledanje predstave. No, ostaje žal za dramskim pozorištem, "velikim" predstavama sa brojnijom glumačkom ekipom. Na žalost, takve predstave nisu finansijski isplative za organizatore, najbolje prolazi malobrojna glumačka ekipa, pa pravi poznavaoci i ljubitelji pozorišta ostaju uskraćeni za istinsku pozorišnu čaroliju na maternjem jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here