Hadži Marko Vujičić
Spasovdanska litija u srpskoj prestonici

Pre godinu dana, 19. februara 2021, na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen je 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije (svetovno ime Prvoslav Perić).

U pristupnoj besedi je tada poručio da će se “celim svojim bićem, skromnim snagama, ali snagom i silom blagodati Božje raditi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima”.

NAJDRAŽI GOSTI: Česti su susreti sa najmlađima

Duhovni otac nacije molitvama bdi nad srpskim narodom, ali i neumorno učestvuje u društvenim zbivanjima. Mnogi su bili iznenađeni i obradovani kada je u avgustu prošle godine otvorio Instagram nalog, na kojem ima 95.700 pratilaca. To je i lično objasnio:

– Pozvaću u pomoć i reči samog Gospoda Hrista koji je apostolima, definišući misiju Crkve u svetu, rekao: “Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovedajte sa krovova.” Danas su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Reč Božju.

Raširenih ruku dočekuje decu

Patrijarh Porfirije je za ovih godinu dana služio liturgije u hramovima širom Srbije, služio parastose za stradale, učestvovao na naučnim skupovima, delio mališanima svetosavske paketiće, čestitao sportistima na uspesima, upućivao duhovne pouke neophodne u ovom vremenu punom iskušenja.