Hadži Marko Vujičić
Patrijarh srpski Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posetio je juče Vojnu akademiju u Beogradu gde je pred prepunom svečanom salom održao kratko predavanje o veri.

Patrijarha su dočekali ministar odbrane Nebojša Stefanović i general potputkovnik Goran Radovanović, rektor univerziteta odbrane sa saradnicima, a poglavar SPC je imao priliku da najpre poseti paraklis Pokrova Svete Bogorodice, odnosno malu crkvu unutar Vojne akademije gde se kadetima iz crkvenog hora u jednom trenutku i sam priključio.

Patrijarh je takođe obišao i spomen-sobu u kojoj se nalaze brojni unikatni vojni predmeti od 1850. godine, od osnivanja Vojne akademije do danas.

Obraćajući se kadetima patrijarh je poručio da je rat, cena s kojom smo neprekidno suočeni i da je to duhovna tema.

– Duhovni rat je borba sa samim sobom iako ne uspemo u toj borbi nismo spremni ni za jedno ni za drugo. Istovremeno, ljubav je druga strana vere iz koje sve proizilazi. Svaki čovek ima veru i potrebu da ta vera ima smisao. Isto je i sa ljubavlju. Ali, i ljubav i vera su borba, to je rat, jer ništa nam nije dato – poručio je patrijarh.

Predstavnici Vojne akademije povodom ove posete poklonili su srpskom patrijarhu ikonu Presvete Bogorodice u duborezu koja je rad duborezačke sekcije Vojne akademije.