Duhovno jači za opstanak

0

Uvek puna vernika: Hram Svet  Petke u Sočanici

Ipak, uprkos svim nedaćama koje ih prate od 1999. godine, ovdašnji Srbi nalaze načina da obnove i grade crkve, da se mole Bogu i čuvaju svoju veru, kulturu i tradiciju.

Predvođeni ranije vladikom Artemijem, a sada episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, čelnici ovdašnje crkvene opštine uspeli su zajedno sa vernicima, sveštenstvom, monaštvom i priložnicima iz cele Srbije i dijaspore da izgrade i obnove više crkava i drugih svetinja koje su danas ponos Leposavića i celog severnog Kosova i na kojima bi pozavidele i neke mnogo bogatije sredine u Srbiji.

 

Planovi

Meštani su uredili crkvu u Lešku, u čijoj porti se organizuju sabori i kulturne manifestacije, osveštani su i temelji crkve u Drenovi. U toku su pripreme za obnovu još pet-šest manjih crkava i crkvišta, a uskoro ćemo u porti crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, uz blagoslov vladike Teodosija i pomoć eparhije, podići i spomenik patrijarhu Pavlu koji je bio naš vladika duže od tri decenije i kojim se takođe ponosimo – kaže publicista Slavoljub Savić, član Crkvenog odbora.

– Crkva je u najtežim trenucima bila i ostala sa nama i uz svoj narod. Dok su kolone prognanih Srba južno od Ibra ovuda bežale ispred razjarenih Albanaca, mi smo u Leposaviću gradili i izgradili crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, koja je sada jedna od najlepših srpskih svetinja ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celoj Srbiji. Crkva je naš ponos i naše utočište, mesto gde se okupljamo i gde duhovno jačamo i molimo se za opstanak na ovim prostorima – priča Velimir Bojović, bivši predsednik opštine i član Odbora za izgradnju.

 

Sam obnovio manastir: Otac Jovan u Ceranskoj Reci

– U našoj opštini uporedo su završena još dva velika i lepa manastira kojima se svi ponosimo: Svete Vrači u Vračevu i Sveta Petka u Sočanici podignuti su najvećim delom prilozima ovdašnjih vernika koji su živeli u neizvesnosti i oskudevali u mnogo čemu, ali se za našu crkvu, za svetinje i oživljavanje monaškog života uvek se nalazilo novca. Uz pomoć Vlade Srbije izgradili smo spomen-sobu topličkim ustanicima u Sočanici, u Lešku smo podigli spomenik heroju sa Solunskog fronta, pukovniku Pavlu Blažariću, a Leposaviću smo postavili bistu vladiki Savi Dečancu, rođenom na ovim prostorima, učesniku Berlinskog kongresa i jednom od najumnijih Srba tog vremena, njegovo ime danas nosi naš Centar za kulturu – priča Gojko Milivojević dugogodišnji direktor ove ustanove.

 

Radost monaha

Zadovoljstvo i radost postignutim ne kriju ni sveštenici i monasi koji bez blagoslova nisu mogli da govore za novine. Neki od njih ističu da su ovamo došli iz Beograda, Lazarevca, Tutina, Kraljeva… i da su privilegovani što su na Kosovu i Metohiju i što se zajedno sa svojim vernicima, u novim i obnovljenim svetinjama mole za svoju narod i svoje Kosovo i Metohiju.

Nalazili smo načina da gradimo i obnavljamo i "zaboravljene" i zapuštene svetinje u zabitim selima, manastir Svete Petke u Ulijama obnovljen je uz pomoć opštine Leposavić i prilozima vernika iz cele Raško-prizrenske eparhije, Srbije i dijaspore. Izuzetnim zalaganjem i odricanjem, otac Jovan je sam, sa skromnim donacijama, obnovio zapušteni manastir u Ceranjskoj reci, takođe posvećen Svetoj Petki, gde je jedini monah. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here