Tanjug/AP
Milo Đukanović

Crna Gora je poslednjih dana pod velikim pritiskom Brisela i Vašingtona da odustane od formiranja nove vlade prema, kako tvrde, spornom izmenjenom Zakonu o predsedniku i upozoravaju da bi proces priključenja EU mogao biti zaustavljen.

Kandidat za mandatara parlamentarne većine Miodrag Lekić, kaže da je glavni kočničar rešenja aktuelne situacije predsednik države Milo Đukanović.

– Umesto da se sistemom kohabitacije pokaže opšti interes, da se u krajnjem zastupa interes i svoje stranke iako bi on trebalo da bude predsednik svih građana, on (Đukanović) je sada vodeći u akciji da se blokiraju institucije. Sa očiglednom strategijom – što gore po zemlju to bolje za njega, stranku. Ali mislim da se preračunao u svemu tome i da će njegova stranka imati negativne posledice takve politike – kazao je Lekić.

Pravac u kom bi se trebalo i moralo ići, naveo je lekić, jeste deblokada institucija i pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda i da se parlamentarnoj većini omogući “ono što postoji u svim demokratskim društvima, da ima inicijativu da predloži formiranje vlade”.

Ističe da eventualna nova vlada nema nameru da napusti okvir međunarodnih obaveza i ističe da se sve one podrazumevaju.

O mogućnosti angažovanja međunarodnih posrednika, koji bi pomogli u razrešenju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, Lekić prezicira da, kako kaže, “u dubini krize” ima dosta pojedinaca, predstavnika zemalja koji dolaze i daju izjave koje mogu da se uzmu kao korisne.

– Neke su u ne baš preciznim formulacijama, pa i deluju kao preteće. Mislim da to apsolutno nije prihvatljivo. Crna Gora je suverena država i treba da odlučuje vlast koja je izabrana od naroda. Ova zemlja treba da sarađuje sa jedne strane, a sa druge ne treba da prihvati status neke kolonije i da čekamo da neko dođe da nam kaže šta treba da radimo – jasan je Lekić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here