EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović glasao je nešto posle 12 časova na biračkom mestu u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović”.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će u slučaju pobede na predsedničkim izborima graditi odnose sa Srbijom, u svetlu izjava koje je davao tokom kampanje, kada je isticao da “sadašnja vlast u Srbiji podseća na devedesete godine i ugrožava nezavisnost Crne Gore”.

– Moja želja je uvek ista – najbolji mogući odnosi sa svim susedima, počev od Srbije. Verujem da sam svojim delovanjem to i dokazao. Mislim da je vododelnica na balkanskoj političkoj sceni između politike koja smatra da i na Balkanu može da živi multietnička demokratija i da možemo da živimo onako kako živi Evropa, i nacionalista koji u to ne veruju. Nacionalisti veruju da treba korigovati granice, da se treba udruživati u svoje verske i nacionalne svetove, a ja u tu budućnost ne verujem – poručio je Đukanović.

Crnogorski predsednik naglasio je da “to što smo sukobljeni kada je u pitanju ta koncepcija ne znači da smo neprijatelji”.

– Ja nisam neprijatelj niti Srbije niti bilo koga pojedinačnog u Srbiji, samo što smatram svojom odgovornošću da vrlo žilavo branim svoj pristup verujući da je to najbolji pristup za državu koju predstavljam. Nećete čuti prvi put od mene da građanska Crna Gora nema alternativu. Kada bi Crna Gora zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem to bi bio put njenog kraja. Crna Gora mora da opstane kao građanska država i zato se protivim idejama da se svrstavamo u nacionalne torove na Balkanu. To smo probali, to nas je devedesetih godina koštalo 150.000 ljudskih žrtava. Bili bismo ne samo neodgovorni već i užasno glupi da posle trideset godina iskušavamo isti recept – istakao je Đukanović.

Lider DPS poručio je u obraćanju novinarima nakon glasanja da „ne planira da izgubi ove izbore“, dodajući da „ne veruje da je realno da se izbori mogu završiti bez drugog kruga“.

Građani Crne gore danas biraju predsednika, četvrti put od obnavljanja nezavisnosti.

4 COMMENTS

  1. Ma jok nisi
    Osetio si da si bivsi i sada se bavis lukavstvom ali nece ti uspeti
    Pakuj se bratac sto si radio radio si vise nema toga

  2. Samo rasterati Milove Montenegrine is Srbije pa nek na drugom mestu glođu koske. Peru pare po Srbiji a mrze Srbiju iz dna duše !
    A Braća Srbi su uvek dobrodošli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here