EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da na Balkanu nije bilo “dosadnog perioda”, a da danas ceo svet liči na obnovljeni Balkan.

On je tokom diskusije na temu “Crna Gora nakon raspada SFRJ – dostignuća, izazovi i perspektive” na Pravnom fakultetu u Podgorici rekao da se 90-ih pokazao neodrživ model zajednice Crne Gore sa Srbijom.

– Na vašoj generaciji je da Crnu Goru što bolje pozicionira u evroatlantskom miljeu – rekao je Đukanović.

Istakao je da je Crna Gora raspad SFRJ (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija) dočekala nespremna.

– U Crnoj Gori stanovao je dublji idealizam nego u drugim republikama. Odbijali smo kraj Jugoslavije… U tom periodu se desila revolucionarna promena vlasti koja je dovela i do grešaka koje su ispravljane. To ostvarenje je dovelo do toga da očuvamo mir. Birajući između rata i mira, izabrali smo mir – rekao je Đukanović.

On je kazao da je 1994. promovisana ideja ekonomske samoodrživosti Crne Gore, što je bila važna prekretnica. Tada su, kako je rekao, završili sa dotacijama iz budžeta zajednice sa Srbijom.

– Tad je postalo jasno da se teško ostvaruje ravnopravnost u zajednici Crne Gore i Srbije – rekao je on.

Đukanović je rekao da je “kroz iglene uši” došao do prve pobede na predsedničkim izborima. Govoreći o NATO bombardovanju 1999, naveo je da je iz Crne Gore odmah saopšteno da ne želi da učestvuje u ratu, ali da je to protumačeno kao izdaja nacionalnih interesa.

Istakao je da su kraj NATO intervencije dočekali s uverenjem da je nezavisnost Crne Gore nezaobilazan put.

On je rekao da je na međunarodnim adresama bilo straha da će to pokrenuti novi talas nasilja na Balkanu, pa su pokušali da Crnu Goru odvrate od ideje nezavisne države i referenduma. Đukanović je istakao da su tada došli do Beogradskog sporazuma i da je to bilo vreme pripreme Crne Gore do nezavisnosti koja je obnovljena 2006. godine.

Istakao je da je nastala država bez rata, uz poštovanje strogih evropskih standarda.

8 COMMENTS

  1. Kakav narod takav vodja. Eto Crnogorci culi ste istinu od vaseg velikog lidera. On je bio za mir a Srbija za rat. I Srbija nije bila fer sa vama i zato ste morali da se odvojite od Srbije i postanete drugi narod. Valjda nesto slicno kao u Bosni – tamo su muslimani u istom periodu shvatili da Srbija nije fer prema njima i postali su Bosnjaci i odvojili se od Srbije.

  2. Nadajmo se da nikad vise nece doci do bratimljenja. Problem su samo preostali Crnogorci u Srbiji. Niko nece da se vrati u raj ali ni u Srbiji nisu lojalni – svuda stvaraju svoje partije.

  3. Jado jadni NATO D..Lizac.Tvoje vreme je isteklo.Bacice te kao sto su sve bacili jer si im uredio sve njihove prljave zahvteve protiv Srba,Srbije i SPC.Droga,Sverc icgaret.korupci,kriminal priznanje TZV Kosova.Ulazak u nNATO protiv volje naroda u CG.Sikaniranje SRBA u CG.Proterivanje srpskog jezika.pisma.Njegosa.Crkve.Istorija ce to zabeleziti jado jadni Us…ni.Uskoro ce te tvoji mentori koji polako nestaju potpuno osloboditi.

  4. On se pravda jer danas srbija naj jaca i coravi vide nemoze vise da lazu narod o srbiji sada kao nemoze zajdno a ja kazem da crna gora i srbija su jedna zemlja kako kod zvala dali srbija ili crna gora

    Sada narod gleda preko granice i vidi da se srbija izgradjue i dokle susede propadaju to nije propaganda to je fakt bdp svetske banke pokazuje koliko crna gora se zaduzila 110posto od bdp znaci kako zapad bi rekao fail state crna gora sa malo STANOVISTVO nemoze da opstana. Bice i gore jer nema vise taj turizam kao pre 3 godine a industrija ne postoji u crnu crnu goru crno im se pise

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here