EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je Srbiju da seje mržnju prema Crnoj Gori i crnogorskom identitetu.

Među nizom oštrih kritika koje je Đukanović na račun Srbije izneo na Podgoričkom novinarskom forumu je i da Srbija vodi politiku puštanja “duha mržnje” iz boce prema Crnoj Gori.

– Srbija neverovatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina, ispratio sam devedesete godine, plan Z-4 koji je nuđen za Hrvatsku, planove koji su nuđeni za Bosnu, Rambuje koji je nuđen za Kosovo. Sve to je bahato, grubo i brzopleto odbijano i sve to se završavalo ozbiljnim gubicima po Srbiju i po one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji. Nažalost, i po druge – rekao je Đukanović.

On je kazao da Srbija “seje mržnju prema svemu što je crnogorsko” što će, kako je naveo, nepopravljivo pogoršati odnose između dve države.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori koji su održani 30. avgusta, Đukanović je rekao da su postojale “dve linije napada na građansku Crnu Goru”.

– Jedna je bila od zvanične politike Srbije. Kada god govorimo o velikosrpskom nacionalizmu, glavna opasnost je kada on dolazi od zvanične politike i rekao bih da ta zvanična politika Srbije danas ima svoju formaciju u Crnoj Gori. To je Demokratski front. Demokratski front ima 27 poslanika, od 41 kojeg ima većina. Dve trećine su pod strogom kontrolom zvanične Srbije i njenog predsednika – tvrdi Đukanović.

Druga linija uticaja je, kako je kazao, Srpska pravoslavna crkva, a tu politiku je personifikovao mitropolit Amfilohije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here