Tanjug
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović kazao je danas da je bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu pogoršana i da on o tome govori već godinu dana. Tvrdi da nije upoznat sa Nacrtom temeljnog ugovora koji treba da bude potpisan sa SPC i da taj ugovor govori o lošoj nameri.

Đukanović smatra da stanje u regionu nije onakvo kakvo je bilo pre pet godina i da smo korak po korak sa teme proširenja Evrope došli do obnavljanja teme bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, što, kako kaže, neodoljivo podseća na rane 90-te godine.

On je u intervjuu agenciji Mina kazao da nije upoznat sa Nacrtom temeljnog ugovora koji treba da bude potpisan sa SPC i da niko iz Vlade nije o tome, jednom od najvažnijih političkih pitanja crnogorske današnjice, konsultovao bilo koga, počev od predsednika države.

– To ubedljivije od bilo čega govori o vladinom razumevanju pravila kohabitacije vlasti u našoj zemlji – rekao je Ðukanović.

Na pitanje da li će tražiti od premijera ugovor, Ðukanović je odgovorio da neće jer je, kako je naveo, Zakonom o slobodi veroispovesti predviđeno da ugovor o nekim pitanjima od zajedničkog interesa sa verskim zajednicama potpisuje vlada.

Smatra da je premijer ovo pitanje pokušavao da reši na, kako je kazao, “nedopustivo netransparentan način”.

On je rekao da se taj dokument neosnovano naziva “temeljnim” i da to treba biti ugovor kakav je potpisan sa Islamskom i Jevrejskom verskom zajednicom u januaru 2012. godine, ili kakav je SPC potpisala sa Hrvatskom.

Kako je naveo, pokušaj da se ugovor sa SPC predstavi kao “temeljni ugovor” sam po sebi, govori o lošoj nameri.

– Da se nastavi sa idejom monopola SPC, ne samo nad pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, nego i sa pokušajem da se SPC, kao verska zajednica, pretpostavi svim drugim verskim zajednicama, a u krajnjoj konsekvenci da se pretpostavi i državi Crnoj Gori – ocenio je Ðukanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here