Tanjug
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da će predsedik Srbije Aleksandra Vučića i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, u petak u Beogradu imati ozbiljan i ni malo lak razgovor.

„Mnogo je prepreka za nastavak dijalog. Najveći deo je u Prištini. Za nas je važno da sagovornici kao Grenel i ostali, a očekuje se skori dolazak i visokog predstavnika EU Žozepa Borela, da tim sagovornicima izložimo činjenice i ukažemo šta je poslednjih meseci Priština sve uradila da bi podrila proces dijaloga i pomirenje dva naroda“, rekao je Ðurić za RTV povodom Grenelovog dolaska u Prištinu i Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM dodao je da ne vidi da u Prištini, „gde javnost živi u utopijii“, bilo ko radi da razveje megalomanska očekivanja da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost KiM.

„Svako je dobrodošao ko želi da pomogne očuvanju mira i normalizaciji odnosa, i da se unaprede odnosi sa SAD, koji su značajni za Srbiju bez obzira na različite stavove o KiM“, rekao je Ðurić.

Povodom Pisma o namerama o uvođenju avio liniji između Beograda i Prištine, Ðurić je rekao da to nije politički dokument i da time nije odblokiran dijalog.

On je naveo da se dijalog između Prištine i Beogrda odvija isključivo uz posredovanje EU i da potpisivanje Pisma o namerama u Berlinu o letovima Beograd-Priština u ambasadi SAD nije politički dokument.

„Otvaranje linije Beograd – Priština je komercijalni, ekonomski aranžman čiji je cilj da pokaže spremnost da se otklone veštačke barijere. To je dobitak za Srbiju, ali i politički signal da imamo avio-liniju koja povezuje dva naša grada“, rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, značajno je da se nakon 21 godinu obnovi avio saobraćaj izmedu Beograda i Prištine.

„Sve što nas vodi ka odblokiranju dijaloga, ali ovim dijalog nije odblokiran, jeste u interesu srpskog naroda na Kosovu“, rekao je Ðurić.

Podsetio je da su takse Prištine na snazi već 14 meseci i da i dalje postoje političari u Prištini koji se takmiče ko će da zauzme tvrđi stav prema Srbiji.

„U prištinskim medijima Pismo o namerama iz Berlina nazivaju povratkom suvereniteta Srbije. Ali ovo ne znači ukidanje taksi. Formalni dalji koraci u realizaciji Pisma o namerama o avio-liniji će zavisiti od sadržaja i drugih dokumenata i protokola i da li ti dokumenti zadovoljavaju kategorije definisane Ustavom Srbije. Ne želimo da nam podvale kukavičje jaje“, naveo je Ðurić.

Napominje da sama logika stvari nalaže da bi avio linija zaživela, da bi njom neko putova, neophodno je da takse budu ukinute, a i da je pre toga potrebno da se završse neki formalni koraci sa Kforom.

Ðurić je govorio i o brizi koju srpski narod na KiM može očekivati u ovoj godini od srpskih institucija.

„Nastavićemo da se bavimo raznim diplomatskim aktivnostima, komercijalnim, političkim, pomagaćemo i graditi…i oni koji nisu dobili ono što je neophodno, dobiće“, rekao je Ðurić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime