Lična arhiva
Biće opet puna soba: Stanislav Aksić

Ove godine naši ljudi na privremenom radu u Švajcarskoj su zbog pandemije morali Svetog Nikolu da slave samo u krugu porodice. Vlada Švajcarske je zabranila svako veće okupljanje, pa se to odrazilo i na slavu koju mnogi naši sunarodnici obeležavaju u dijaspori. Uglavnom su svi slavili u krugu najuže porodice.

U Gosauu u istočnoj Švajcarskoj okupila se porodica Nedeljković.

– Slavili smo Svetog Nikolu u najužem porodičnom krugu sa ćerkama Nevenom i Dalijom, zetovima i sinom Nedeljkom. Zbog ovih mera koje švajcarska vlada nalaže, nismo zvali nijednog gosta. Inače prošle godine smo imali 20 gostiju na slavi – kaže nam Božica – Boba Nedeljković, rodom iz Ranovca.

– Kao i prethodnih godina i ove smo slavili krsnu slavu, ali nažalost zbog ove pakosne pandemije koja hara celim svetom, na Svetog Nikolu nismo imali goste. Duša me boli jer nije bilo gostiju, kao svih ranijih godina kada je bila puna soba. Nadamo se da ćemo sledeće godine ponovo slaviti u veselju i radosti i ako da Bog biće oko stola ponovo brojni gosti – kaže Stanislav Aksić iz St. Galena.

Savo Jovanović sa sinom Milošem i snahom Tikanom

Slična slika i kod Jovanovića u Vinterturu.

– Ove godine smo slavili, na veliku žalost bez gostiju. Slavili smo samo sin Miloš, snaha Tikana i ja. Šta ćemo, moramo da poštujemo zemlju u kojoj živimo, a našu krsnu slavu smo slavili porodično – kaže Savo Jovanovića.

Rado Đorđić je rodom iz Koprivne kod Modriče.

– Svetog Nikolu, našu krsnu slavu, slavimo ili u Koprivni ili ovde u Elgu. Ove godine smo ostali u Švajcarskoj zbog pandemije. Šta ćemo, moralo je tako da bude i slavili smo bez gostiju, samo je porodica bila na okupu – izjavio je Rado.