Pexels.com

Kada je pre skoro tri meseca, jednog avgustovskog dana, iz mesta Bezanson u Francuskoj odjeknula vest da su roditelji iz Bosne pretukli i do glave obrijali sedamnaestogodišnju ćerku zato što je želela da se uda za Srbina, bio je u šoku ne samo Balkan, već i Francuska, i verovatno svako do koga je stigla ova jeziva vest.

Kako su tada preneli francuski mediji, sedamnaestogodišnja devojka završila je u hitnoj, od ruku svojih roditelja, od ruku svoga oca i svoje majke, sa slomljenim kostima.

Otac i majka su uhapšeni, stric i strina takođe. Danima se prepričavalo kako je došlo do ovog gnusnog zločina. Još sramnije, ako je tako nešto uopšte moguće, od njihovog postupka bilo je opravdanje roditelja. Devojka je, naime, imala vaši, pa su je ošišali do glave! No, stric i strina su priznali da je to u stvari bila kazna zbog bega. Šta joj se zaista dogodilo, priznala je i sedamnaestogodišnja devojčica.

Bila je užasnuta Francuska i gradonačelnica Bezansona, te je oštro izjavila kako ovim roditeljim nema mesta u njihovoj republici.

– Ošišana i tučena jer “voli hrišćanina”. Duboko sam šokiran aktom torture nad ovom mladom devojkom od 17 godina. Četvoro koji su u to umešani odvedeni su u pritvor. Ovakvo varvarstvo zahteva najstrože kazne! – rekao je tada francuski ministar unutrašnjih poslova, Žerald Deramnen.

Francuska je roditelje devojke deportovala nazad u Bosnu. Kako reče gradonačelnica, za to dvoje nema mesta u njihovoj republici! Devojka se nalazi u hraniteljskoj porodici. Još uvek je maloletna, a tamošnji zakoni maloletnicima ne dozvoljajavu stupanje u brak.

Čim pre su se vratili u Bosnu, roditelji devojke okrenuli su priču i od roditelja koji briju glavu i lome kosti sedamnaestogodišnjoj ćerki, postali su roditelji koji brinu za svoje dete, i kako tako, žele mu najbolje. Kažu, “mi nismo divaljaci!”, kažu “on je narkoman, nasilnik, tukao ju je!”. Kažu, ošišali su je zbog seksualnih odnosa koje je imala sa njim, ne zato što je Srbin, kažu, “za njihovu porodicu je to nedopustivo!”.

Kontaktirali smo Dušana, koji je negirao sve priče o nasilju i objasnio nam kako se sve dogodilo.

– Ja nju ne maltetiram. Ona je pobegla od roditelja, i sve što pričaju o meni je laž. Lažu, jer nakon ovoga niko neće da im pruži nikakvu pomoć, pokušavaju da se izvuku iz cele priče. Govore kako sam ja narkoman i svakakve druge gluposti. Ona je pobegla od njih, zato što su je ceo život tukli i maltretirali. Sada pričaju kako se brinu o svojoj deci. Toliko laganje i tolika gluma, stvarno, svaka čast – kaže Dušan J. za “Novosti”.

Kako nam je rekao, zbog zakona u Francuskoj još uvek ne mogu da se venčaju, ali to definitivno imaju u planu.

– Planiramo da se venčamo sledeće godine, nakon punoletstva. Zakon nam ne dozvoljava da to bude pre.

Na kraju, pitali smo Dušana ono najobičnije, a tako često zaboravljeno pitanje – kako su on i devojka nakon svih trauma koje su preživeli:

– Ona je dobro, ja sam isto dobro – držimo se zajedno i to je najbitnije. Ne postoji prepreka koju ne možemo da prevaziđemo – poručuje on kratko na kraju razgovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here