Duže dojenje, manje kilograma

0

Važno je znati da nakon porođaja većini žena kosa jako opada, nokti pucaju, a kilogrami se prilično teško tope, zbog čega se osećaju loše i iz neznanja pribegavaju najgorem rešenju – prekidu dojenja.

 

 

“Mnoge žene se preplaše kad im se stanje kose i noktiju bitno pogorša posle trudnoće i onda povlače radikalne poteze, na primer, prestaju da doje, što je besmislica kad znamo da je dojenje najzaslužnije za gubitak trudničkih kilograma“, kaže najpoznatiji britanski pedijatar dr Mirjam Stopard.

 

 

Posle porođaja jako je važna i raznovrsna ishrana, a stroge dijete su zabranjene. Dok dojite, izbegavajte vitaminske dodatke jer bi mogle da se izazovu smetnje kod deteta.

 

Većini žena trudnoća i majčinstvo izgovor su za zapušten izgled, a upravo u to vreme morale bi da se, koliko god im to novostečene obaveze dopuštaju, maksimalno posvete brizi o svom telu.

 

 

U trudnoći se telo žene menja do neprepoznatljivih razmera. Većina žena nakupi suvišne kilograme, pa posle trudnoće muku muče sa strijama i obešenim grudima.

 

Međutim, da bi izbegle te neželjene posledice, trudnice moraju da posvete puno pažnje nezi tela, kose, noktiju. Upravo u trudnoći, pod uticajem hormona, kosa i nokti izgledaju savršeno, a da bi takvi ostali i posle porođaja, potrebno je uložiti mnogo truda.

 

Tokom trudnoće telo, posebno osetljive zone poput grudi, stomaka i bedara, svakodnevno valja mazati hranjivim uljima, najbolje bademovim, za koje je dokazano da sprečava pucanje kože i nastanak strija. Postoje i posebni vitaminski preparati namenjeni isključivo trudnicama, koji će organizmu i posle porođaja pomoći da ostane u vitalnom stanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here