pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog meseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica prema sporazumu nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN.

Pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ove dve zemlje zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here