EPA
Sidnejska Opera u bojama aboridžinske zastave

Dan Australije je i ove godine imao dva lica – jedno svečano i slavljeničko, a drugo ogorčeno i nezadovoljno.

U Kanberi, Sidneju, Melburnu i ostalim gradovima u jednom danu su se održavale skromne ceremonije obeležavanja državnog praznika, ali i protesti dela zajednice koji zahteva promenu datuma Dana Australije pošto 26. januar smatraju za početak invazije na aboridžinsku zemlju i stradanje autohtonih naroda.

Centralna manifestacija održana je u glavnom gradu, gde je održana svečanost podizanja nacionalne zastave i ceremonija dodele državljanstva novim Australijancima.

Sličnim događajima Dan Australije je obeležen i u drugim gradovima, ali bez masovnih okupljanja, pošto su zbog restriktivnih mera bile otkazane velike proslave, vatrometi i parade.

Po nekoliko hiljada ljudi okupilo se međutim na protestima, od Sidneja, preko Melburna, do Perta, Brizbejna i Kanbere. Okupljeni su zahtevali priznavanje aboridžinske istorije pre belačke kolonizacije, zaustavljanje umiranja domorodačkog stanovništva u pritvoru, kao i promenu datuma Dana Australije.

Uz sporadične incidente, protesti su uglavnom protekli mirno, ali je u Sidneju i Melburnu uhapšeno nekoliko osoba.

Sidnejski Barangaru bio je domaćin manifestacije na kojoj je prikazivan život autohtonog stanovništva pre dolaska Prve flote 1788. godine, a zdanje Opere bilo je u bojama aboridžinske i australijske zastave. Projekcijom fotografija Ozi zdravstvenih radnika na jedrima Opere odato je i dužno priznanje svim medicinarima na prvoj liniji borbe protiv pandemije kovida-19.

Ipak, većina populacije, provela je Dan Australije onako kako to najviše voli da radi. Po celoj zemlji su nacionalni parkovi, plaže i izletišta bili prepuni ljudi, tim pre što je u većini zemlje bio sunčan i topao dan. Mnogi su slavili kod kuće s porodicom i prijateljima, uz roštilj, pivo i druženje.

Govoreći o debati koja se danima vodila u javnosti o zahtevu za promenu datuma Dana Australije, savezni premijer Skot Morison je pozvao sve Australijance da ostave po strani svoje različitosti kada je u pitanju 26. januar.

– Naravno da ima mnogih kontraverznih pitanja koja se pokreću ovih dana, ali danas je dan kada treba da se okupimo zajedno i da budemo zahvalni što smo Australijanci – poručio je Morison i istakao da će i ova godina biti teška za sve. – Ne mogu da se pretvram da neće, ali proći ćemo i kroz to kao što smo uvek radili, zajedno.

Najtoplije u poslednjih šest decenija

Ovaj 26. januar bio je najtopliji u Sidneju gde je izmereno 37,1 stepen, dok je na aerodromu zabeleženo 40,2 Celzijusa. Bio je to najtopliji Dan Australije u ovom gradu još od 1960. Međutim, ni to nije sprečilo stotine hiljada građana Sidneja da okupiraju plaže i uživaju u poslednjem danu produženog vikenda.

Australijanke godine

Povodom Dana Australije, u Kanberi su 25. januara dodeljene nagrade “Australijanac godine” za 2021. Sva četiri najveća priznanja ponele su žene, i to sve različitog etničkog porekla i različlitih godina. Australijanka godine je Grejs Tejm koju je kao tinejdžerku silovao nastavnik matematike i ona je od tada uspela da se izbori za promenu zakona za Tasmaniji i bori se za prava žrtava seksualnog nasilja. Starija Australijanka godine je aboridžinska aktivistkinja i nastavnica, dr Mirjam-Rouz Ungunmar Bauman, priznanje za mladu Australijanku godine pripalo je društvenoj preduzetnici i humanitarcu Izobel Maršal, dok je nagradu “Lokalni heroj” dobila Rouzmeri Karijuki, migrantkinja iz Kenije, za doprinos u pomoći novim doseljenicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here