EPA/Justin Lane
Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden pokazao je slabost koja je za posledicu imala dva spoljnopolitička poraza, ocenjuje se u članku “Nešenel interesta”.

Kao prvi poraz navodi se to što je američki predsednik dozvolio da se dovrši izgradnja ruskog gasovoda “Severni tok 2”. Za autore članka to je – bedna kapitulacija.

“Bajden se kandidovao na izborima kao jastreb (pristalica eskalacije sa Rusijom), obećavši da će čvrsto odgovoriti na postupke Kremlja. Međutim, njegova administracija se ispostavila kao neočekivana sreća za Moskvu, a energetska politika kao potpuni poraz”, ocenjuju autori članka.

Bespogovorno odustajanje od gasovoda “Keystone XL” i pritisak na američki naftni i gasni sektor učinili su da energetska nezavisnost postane prošlost a to ide u prilog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu a istovremeno nanosi štetu našoj nacionalnoj bezbednosti, ukazuju autori.

Drugi Bajdenov poraz, smatraju oni, predstavlja reakcija Rusije na obraćanje Amerike zemljama srednje Azije povodom mogućnosti da na teritoriji neke od njih, posle povlačenja iz Avganistana, postave svoje baze.

“Rusija je stavila do znanja da neće trpeti razmeštanje vojnih objekata SAD u Uzbekistanu ili Kirgiziji. Moskva se čak osmelila da predloži razmeštanje američkih snaga u ruskim bazama u tom regionu”, navodi se u članku.

Autori tvrde da su u Bajdenovoj administraciji to “uzeli u obzir”, što je, prema njihovom mišljenju, bilo nezamislivo tokom vlasti predsednika Donalda Trampa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here