EPA/Facundo Arrizabalaga
Kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta uveliko planira detalje velike proslave povodom 70 godina na britanskom tronu sledećeg meseca, saopšteno je iz Bakingemske palate, ali dva člana kraljevske porodice, prinčevi Endru i Hari, biće isključeni sa manifestacije.

Vladavina Elizabete Druge (96) najduža je u britanskoj istoriji, ona je u februaru obeležila platinasti jubilej. U tu čast, početkom juna održavaju se razne svečanosti. Iz Bakingemske palate su najavili da će kraljica prisustvovati većini tih događaja.

Četvorodnevna manifestacija počinje 2. juna godišnjom vojnom paradom „Trooping the Colour“ u centru Londona, nakon čega sledi služba u katedrali Svetog Pavla, koncert ispred Bakingemske palate…

Jedna od karakteristika svih velikih kraljevskih dešavanja je okupljanje brojnih građana, ali i turista, kojima članovi kraljevske porodice mašu sa balkona palate.

Ali, kraljica je ovog puta odlučila da njen sin princ Endru i unuk princ Hari – ovog puta neće biti tamo.

Princ Endru se povukao sa javnih dužnosti zbog povezanosti sa pokojnim osuđenim američkim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom, i oduzete su mu vojne i kraljevske titule.

Na ugled princa uticala je i tužba iz SAD u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje tinejdžerke Virdžinije Džufri.

I princ Hari, mlađi sin naslednika princa Čarlsa, odustao je od kraljevskih dužnosti i nakon toga se preselio u Los Anđeles sa suprugom Megan Markl.

„Nakon pažljivog razmatranja, kraljica je donela odluku da ove godine prisustvo na balkonu bude ograničeno na članove porodice koji službeno obavljaju javne dužnosti u ime kraljice”, rekao je portparol palate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here