pixabay.com

Da bi dospeo u ćelije koje napada, kovid 19 koristi prisustvo dva proteina, pokazuju rezultati jednog naučnog istraživanja.

U ljudskom organizmu, ćelije koje su najranjivije na koronavirus nalaze se u plućima, nosnim putevima i crevima.

Kako navodi „Dejli mejl“, stručnjaci su otkrili da se jedan protein u sastavu virusa vezuje za receptorski protein u ćelijama poznat pod nazivom ACE2, za koji se smatra da štiti pluća od oštećenja.

Drugi protein u organizmu, enzim pod nazivom TMPRŠ2, potom pomaže aktiviranje proteina u sastavu kovid-19, omogućavajući virusu da dopre u ćeliju.

Naučnici su takođe otkrili da je koronavirus evoluirao do mere u kojoj je u stanju da koristi prisustvo interferona, proteina koji obično pomaže organizmu u borbi protiv virusnih infekcija.

Veruje se da bi rezultati ovog istraživanja mogli da pomognu u razvoju novih lekova ili u utvrđivanju koji od postojećih lekova za druge bolesti bi mogli biti korišćeni i za lečenje koronavirusa.

2 KOMENTARA

  1. Да ли је неко од научника испитао колика је отпорност на корону код пушача никотина, канабиса, алкохоличара и других наркомана.

  2. Francuski lekari ustanovili da je najmanji procenat obolelih od korone medju pusacima. Sada ispituju tu vezu. Napomena: ja sam nepusac.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime