Streljački savez Srbije
Strelci Srbije

Peti takmičarski dan na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku bio je rezervisan za nadmetanja timova. Srpski strelci su nanizali seriju uspeha. Čak četiri naša sastava su došla nadomak medalja.

 

Plasman u finale miks parova pištoljem izborili su Damir Mikec i Zorana Arunović, dok su Andrea Arsović i Lazar Kovačević obezbedili sebi mesto u finalnom nadmetanju mešovitih parova puškom. Sem kvalifikacija za miks parove održani su i četvrtfinalni mečevi ekipnog nadmetanja. U polufinale su prošli muški timovi Srbije puškom i pištoljem.

Dan je počeo četvrtfinalom za ekipe. Sastav Srbije puškom (Militun Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević) je ubedljivo pobedio Nemačku (626,6:616,9 u krugovima) i u nedelju u polufinalu se sastaje sa Mađarskom, koja je nadmašila Hrvatsku. U drugom polufinalu snage će odmeriti Rusija i Belorusija.

Srpski trio “pištoljaša” (Dimitrije Grgić, Duško Petrov, Damir Mikec) je takođe bio daleko bolji od rivala. Srbija je ubedljivo savladala Slovačku (583:573).  Naša selekcija je postigla najbolji rezultat četvrtfinala, a u nedelju u polufinalu za rivala će imati Ukrajinu koja je danas nadmašila Letoniju (575:567). U drugom polufinalu sastaju se Rusija – Italija.

Naš ženski tim pištoljem (Bobana Momčilović Veličković, Zorana Arunović, Jasmina Milovanović) se u četvrtfinalu sastao sa Ukrajinom. Ovaj put Ukrajinke su bile bolje (575:565) i revanširale se za poraz u meču za bronzu na EP prošle godine.

Popodnevni program otvoren je takmičenjem miks parova puškom:

Ekipa Srbija 1 (Andrea  i Arsović/Lazar Kovačević) je zauzela drugo mesto i u subotu će gađati u finalu. Pred vratima završne borbe za medalje ostao je drugi tim Srbije, Sanja Vukašinović i Milutin Stefanović. Zauzeli su sedmo mesto. U takmičenjima miks parova u finale prolazi pet ekipa, a Srbija 2 je za petoplasiranom Švedskom zaostala pola kruga. Učestvovala su 42 para.

Tim Vukašinović/Stefanović je odlično počeo, od prve serije bio u borbi za finale, često i na prvom mestu. Međutim u završnici je popustio i neće nastaviti borbu za medalje.

Par Arsović/Kovačević je imao potpuno drugačiji ritam. Posle nešto lošijeg početka, druga i treća serija su prvu ekipu Srbije “izbacile” među pet najboljih.

Kovačević je postigao drugi pojedinačni rezultat kvalifikacija (419,2), a zajedno sa Arsovićevom skupio je 836,8 krugova. Od njih je uspešniji bio samo par Italija 1 (Petra Cublasing/Marko Supini), koji je “ubio” 840,5 i za 1,8 krugova nadmašio dosadašnji evropski rekord Rusije. Stefanović i Vukašinovićeva su do sedmog mesta došli sa 834,1 krugom.

Srbija je bivši evropski prvak i aktuelni vicešampion Starog kontinenta u miksu puškom, ali dosadašnje uspehe je postigao tandem Arsović/Stefanović. Za oba srpska para koja su danas nastupila ovo je bio debi na velikom takmičenju u ovom sastavu.

Tačku na blistav dan stavili su Zorana Arunović i Damir Mikec. U kvalifikacijama mešovitih parova pištoljem su “ubili” 778 kruga, čime su za dva kruga nadmašili dosadašnji državni rekord koji su delili sa parom Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić. U finale su ušli sa drugog mesta. Od para Srbije danas je preciznija bila samo ruska ekipa Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov, sa novim svetskim rekordom -782 kruga (dosadašnji su delili parovi Ukrajine i Indije – 778).

Arunovićeva i Mikec, bivši evropski prvaci, osvajači srebra na EP 2018 i četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu u septembru,  su od početka sigurno gađali. Već sredinom kvalifikacija bilo je izvesno da će se naći u finalu, sem ukoliko ne naprave grešku. Iskusni tandem srpskih strelaca nije sebi dozvolio grešku i na velika vrata ušao u finale.

Drugi tim Srbije Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić je u završnici izgubio borbu za petu poziciju koja vodi u završno takmičenje. Zauzeli su sedmo mesto sa 766 krugova. Kao petoplasirana u finale je ušla druga ekipa Rusije, koja je „ubila“ krug više od tima Srbija 2.

Evropsko prvenstvo u Osijeku, peti dan:

Miks, vazdušna puška, kvalifikacije: 1. Italija 2 840,5 (evropski rekord), 2. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 836,8, 3. Nemačka 836,2… 7. Srbija 2 (Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović) 834,1… Ukupno 42 para. Za finale (peto mesto) 834,6.

Miks, vazdušni pištolj, kvalifikacije: 1. Rusija 1 782 (svetski rekord), 2. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 778, 3. Francuska 776… 7. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimtrije Grgić) 766… Ukupno 42 ekipe. Za finale (peto mesto) 767 krugova

Ekipno takmičenje, četvrtfinale:

Puška, muškarci: Srbija (Sebić, Kovačević, Stefanović) – Nemačka 626,6: 619,9 u krugovima, Rusija – Francuska 628,1:624,6, Mađarska – Hrvatska 625,6: 623,5, Belorusija – Italija 622,2: 619,5. U polufinalu se sastaju: Srbija – Mađarska, Rusija – Belorusija.

Pištolj,žene: Ukrajina – Srbija ( Arunović,Momčilović Veličković, Milovanović) 575:565, Poljska – Nemačka 562:571, Rusija – Slovenija 575:546, Mađarska – Švajcarska 567:561. U polufinalu se sastaju Rusija – Nemačka, Mađarska – Ukrajina.

Pištolj, muškarci: Srbija (Grgić, Mikec, Petrov) – Slovačka 583:573, Ukrajina – Letonija 575:567, Italija – Nemačka 574:567, Rusija – Mađarska 582:568. U polufinalu se sastaju Ukrajina – Srbija, Rusija – Italija.

U takmičenju puškom za žene Srbija se nije plasirala u četvrtfinale .

Sistem takmičenja u polufinalu: posle svake serije sabiraju se rezultati. Tim sa boljim ukupnim rezultatom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Pobednik meča je ekipa koja prva skupi 13 poena. Ukoliko je posle 12 serija rezultat nerešen (12:12) meč se nastavlja raspucavanjem. Sistem u finalu i duelu za bronzu je isti, s tim što pobeđuje tim koji osvoji 15 poena.

U subotu su na programu finala u pojedinačnoj i miks konkurenciji. Srpski strelci će gađati u četiri finala. Lazar Kovačević će u 9.30 biti u borbi za medalje u takmičenju seniora puškom.U 14 časova počinje finale vazdušnim pištoljem za muškarce, takmičiće se Damir Mikec. Miks puškom Andrea Arsović/Lazar Kovačević će na vatrenu liniju u 16, a program se završava finalom mikseva pištoljem, u kome učestvuju Zorana Arunović i Damir Mikec (17.45).

Prvenstvo se završava u nedelju polufinalnim i mečevima za medalje u takmičenju ekipa.

Zorana Arunović u četvrtak u pojedinačnim kvalifikacijama nije postigla rezultat na svom nivou, ali u nadmetanju mikseva je blistala.

– Evropsko prvenstvo za mene nije počelo najsjajnije, ali dobila sam priliku da popravim utisak – rekla je Arunovićeva.

– Počela sam jako lošim nastupom u pojedinačnim kvalifikacijama. Malo sam popravila utisak u četvrtfinalnom duelu timskog takmičenja. Najzad, u kvalifikacijama miksa sam bila “svom na svome”. Zajedno sa Damirom sam postigla izuzetan rezultat. Pokazali smo kvalitet i konktinuitet rezultata. Drago mi je da smo ponovo u finalu. Nadam se da ćemo imati dobru sreću i da ćemo biti kvalitetni i u sutrašnjem finalu.

Andrea Arsović je u miks paru sa Milutinom Stefanovićem osvojila dva evropska zlata i jedno srebro. U subotu će se za novu medalju boriti sa novim partnerom, Lazarom Kovačevićem.

– Prvi put sa Lazarom na velikim takmičenjima. Ostvarili smo rezultat kome smo težili i koji smo očekivali da će biti dovoljan za finale. Ovaj put Lazar je bio odličan, njemu pripadaju veće zasluge. Svojim rezultatom nisam najzadovoljnija, ali nadam se da ću u subotu u finalu pružiti maksimum. Prvenstvo Evrope jeste naporno, prvi put kvalifikacije i finale nisu istog dana. Potrebno je zadržati tenziju do borbe za medalje. Ali, za ovo smo se spremali. Dobro smo raspoloženi, koncentrisani da takmičenje završimo na najbolji mogući način.

Dragan Donević, selektor za pušku, na kraju petog takmičarskog dana je rekao:

– Bio je ovo odličan dan za naše strelce puškom. Muška ekipa je bila sjajna u četvrtfinalu, svi su gađali na visokom nivou, niko nije grešio. U polufinalu se sastaju sa Mađarskom, koja jeste favorit. Ipak, verujem u motivisanost naših momaka, ali biće nam potrebno i malo sreće, pre svega zato što u polufinalu nije bitan ukupan rezultat, već se posle svake serije boljem timu dodeljiju dva poena. U takvom sistemu sreća može da bude bitan faktor. Kad je o miksevima reč, oba naša tima su prvi put u ovom sastavu nastupili na velikom takmičenju. Ostaje veliki žal što oba para nisu ušla u finale. Ekipa Srbije 2 je do poslednjeg hica bila u borbi za plasman među pet najboljih. Svi su dali poslednji atom snage, čestitam im na tome. Današnje takmičenje je pokazalo da za budućnost srpskog miksa puškom ne treba brinuti. Uz Srbiju, samo je Rusija imala dva para među deset najboljih, a učestvovale su 42 ekipe.

Jelena Arunović, selektor za pištolj:

– Muška ekipa pištoljem je potvrdila da brzo može da se oporavi od nešto lošijeg dana, kakav su imali u četvrtak. U četvrtfinalu su sigurno gađali i opravdali ulogu favorita u duelu sa Slovacima. Čestitam im na  nastupu i želim puno sreće i u polufinalu i meču za medalju. Ženska ekipa je za rivala imala vrlo kvaltetnu ekipu Ukrajine, koja je danas bila u odličnoh formi,  nismo uspeli da joj ispariramo.

Goran Mikec, trener u stručnom štabu zadužen za miks parove:

– Oba naša para su se žestoko borili, a Bobani Momčilović Veličković i Dimitriju Grgiću je malo nedostajalo da se nađu među pet najboljih. Zorana Arunović i Damir Mikec su opravdali očekivanja. Predstavili su se u odličnom izdanju, gađali sigurno, zrelo, a to potvrđuje i rezultat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here