pixabay.com

Pandemija gojaznosti, koja poslednjih 20 godina predstavlja problem na globalnom nivou, nije mimoišla ni Srbiju.

Doc. dr Ognjan Skrobić za portal N1 navodi da, ako posmatramo odraslu populaciju, povećanu telesnu masu (BMI iznad 25 kg/m2) ima oko 54 odsto, dok je onih sa BMI iznad 30kg/m2 čak 21 odsto.

Prema njegovim rečima, razlozi za to su mnogostruki, ali dominantna su dva – sve više pribegavamo brzoj hrani, a sve manje se krećemo.

Posebno alarmantan podatak je porast gojaznosti kod dece i mnogostruko povećanje obolelih od šećerne bolesti u dečjem uzrastu.

Gojaznost je oboljenje

Dr Skrobić kaže da su reperkusije gojaznosti na zdravlje pojedinca ozbiljan problem i ono o čemu se mnogo ne govori.

– Većina posmatra gojaznost kao estetski problem. Ali ono što se zanemaruje su propratna oboljenja koja prate gojaznost. Među njima prednjači šećerna bolest, zatim povišen krvni pristisak, ali i ozbiljna oboljenja srca, pluća, lokomotornog aparata, hormonski disbalans i mnoga druga – ističe on.

Upravo zato se gojaznost danas definiše kao oboljenje i posebno je bitno da ga stručna javnost, ali i opšta populacija počnu takvim smatrati, dodaje doktor.

– Prvi korak u lečenju gojaznosti apsolutno treba da bude prelazak na normalnu uravnoteženu ishranu i promene životnih navika, prevashodno u smislu pojačavanja fizičke aktivnosti – naglašava dr Skrobić.

Bitno je da se u ovom procesu obratite stručnim nutricionistima jer, kako kaže, danas postoje brojne štetne dijete, bez ozbiljnog naučnog utemeljenja, kojima se obično ostvaruje kratkotrajan efekat koji se vrlo brzo gubi, dok su moguće i posledice na zdravlje. Pravilne dijete moraju da uključuju sve grupe namirnica, unesene u dovoljnoj količini i pravilno izbalansirane, dodaje on.

– Gojaznost treba shvatiti kao oboljenje, a za pravilno lečenje neophodan je multidisciplinarni tim. Uz nutricionistu kao prvu instancu, neophodni su često saveti i tretman od strane endokrinologa. Vrlo često je neophodna i psihološka podrška. Takođe, u lečenje je povremeno potrebno uključiti i specijaliste kardiologije, kao i pulmologije, u zavisnosti od oboljenja koja prate gojaznost – ističe doktor.

On navodi da su se danas pojavili i prvi lekovi koji su uspešni u regulaciji telesne težine, ali naglašava da prepisivanje leka treba prepustiti specijalistima koji se bave gojaznošću. Uz nutritivnu potporu, lečenje može biti uspešno, i što je još važnije održivo, u dugom vremenskom periodu, kaže doktor.

Danas se često govori o hirurškom lečenju gojaznosti. Dosta izrazito gojaznih pacijenata vidi ovu metodu kao prvu opciju. Ipak, neophodno je istaći da za ovakvu vrstu lečenja treba poštovati striktne medicinske indikacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here