Printskrin

Danas se navršavaju 22 godine od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića. Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje savezne skupštine, a danas Doma narodne skupštine Srbije, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u skupštinu, ali zgrada savezne skupštine je demolirana i delom zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor, a na ulica je bilo nereda.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povređeno je 65 ljudi.

DOS je nedugo po preuzimanju vlasti praktično prestao da postoji.

Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici Haškog tribunala.

1 COMMENT

  1. Peta i šesta kolona opet dobile zadatak da unište zemlju !!! Nije narod toliko glup – niti Srbi priznaju da su krivi što ih je NATO bombardovao (što bi hteli petokolonaši) niti smatraju da je “potpuna reintegracija tzv Kosova” bez rata moguća (što bi hteli šestokolonaši). Srbija niti pristaje na nepravdu niti joj treba rat! Stani agenti – marš iz Srbije !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here