Dve decenije odlaska “dečaka iz vode”

0

Grafiti posvećeni Milanu Mladenoviću sa delovima njegovih pesama mogu se naći na zidovima od Ljubljane, preko Zagreba i Sarajeva do Beograda
 

Velikan jugoslovenskog rokenrola i vođa grupe "Ekatarina Velika" (EKV) imao je samo 36 godina kada mu je 1994. dijagnostikovan rak pankreasa od koje je iste godine i preminuo. Prisećajući se svojih muzičkih početaka u jednom intervjuu iz 1985. godine Milan Mladenović je rekao:

 

"Bilo je to davno. Živeo sam u Sarajevu. Bio sam klinac sa naočarama i nosio tango gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove gitare kod čuvenog Garija Garinča. Od njega sam naučio neke akorde".

 

Milanov plato

Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića, kao što je plato ispred Doma omladine Beograda.

Tokom odrastanja u Sarajevu stalno je pevao pesme "Bitlsa" i maštao da postane jedan od njih. Želja mu se nije ostvarila, ali je postao jedinstvena ličnost muzičke scene bivše Jugoslavije. Stalno je svirao i, kako je pričao, pravio "neke pesmice", a pre nego je u Beogradu nastala grupa "Šarlo akrobata", čiji je bio član, osnovao je "Limunovo drvo" čiji se hit "Oko moje glave" pamti i danas.

 

Iz "Limunovog drveta" nastala je "Katarina Druga" koja nešto kasnije menja ime u "Ekatarina Velika". Ne baš uspešni počeci sa "Katarinom Drugom" Mladenovića i ostale članove benda nisu sprečili da postanu jedan od najvećih sastava u bivšoj Jugoslaviji i otpevaju velike hitove poput: "Oči boje meda", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Par godina za nas", "Ljubav"…

 

 

Oni koji su poznavali Milana tvrde da nikada nije preboleo rat koji je plamsao na prostorima bivše zajedničke zemlje, sa nekoliko rokera 1992. pokrenuo je projekat antiratnog karaktera "Rimtutituki" i snimio himnu "Slušaj vamo". Jedan od njih je Srđan Gojković Gile iz "Električnog orgazma", koji danas priznaje da ne može da razdvoji svoj privatni i profesionalni odnos prema Milanu Mladenoviću jer su se poznavali još od gimnazijskih dana.

 

"Ali, kada bih govorio samo o Milanovom profesionalnom radu, on je svakako bio na čelu jedne od najznačajnijih grupa osamdesetih i početka devedesetih godina, ne samo u Beogradu već i na prostoru bivše Jugoslavije. Ostavio je neizbrisiv trag i do danas pesme koje je napisao ostale su aktuelne", kaže Gojković.

 

Na pitanje da li je u njegovoj muzici bilo otpora, da li je bilo protesta, vođa "Električnog orgazma" kaže da je i Mladenović, ali i cela ta generacija muzičara nosila pečat pobune protiv tabua, da ju je obeležavala borba za osvajanje novih sloboda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here