Dve osobe iz inostranstva koje prisustvuju Olimpijskim igrama u Tokiju, trenutno su hospitalizovane zbog kovid-19, potvrdili su danas organizatori.

Nijedan slučaj nije ozbiljan, a treća osoba koja je bila hospitalizovana već je otpuštena, saopštio je portparol Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Masa Takaja, prenosi Rojters.

Organizatori su odbili da daju dodatne detalje o slučajevima, pozivajući se na pravo privatnosti tih osoba, a danas su potvrdili još 24 nove infekcije virusom, uključujući i troje sportista, što od 1. jula povećava broj na ukupno 193 slučaja.

Tokio se trenutno nalazi u vanrednom stanju sa rekordno visokim brojem infekcija korona virusa, a u sredu je potvrđeno 3.177 novih slučajeva kovid-19, što je drugi rekordni dnevni rekord.

Broj novih slučajeva širom zemlje dostigao je 9.570, saopštilo je ministarstvo zdravlja, čime je po prvi put premašeno 9.500.

Porast broja hospitalizacija i infekcija dodatno zabrinjavaju organizatore Igara, koje se odvijaju pod nezapamćenim uslovima, uključujući zabranu poste gledalaca na većini mesta.

Više od 60 odsto bolničkih kreveta u Tokiju dostupnih za ozbiljne slučajeve kovida već je popunjeno sa utorkom, pokazali su podaci gradskih vlasti.

Stručnjaci smatraju da bi ubrzanje vakcinacije pomogle u suzbijanju virusa, ali trenutno je samo 26,5 odsto stanovnika Japana potpuno vakcinisano, a nastavak imunizacije naišao je na probleme zbog snabdevanja sa vakcinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here