Dvojica uhapšena zbog zločina na Kosovu

0

Identitet uhapšenog nije objavljen u skladu sa švedskim zakonima
 

"Jedno lice sa Kosova i Metohije, koje teretimo za ratni zločin u Ćuškoj, privedeno je u Švedskoj, dok je drugo privela policija u Kragujevcu", izjavio je Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je podsetio da tužilaštvo i dalje traga za više lica osumnjičenih za taj zločin, koja su u bekstvu.

"Prema našim informacijama, još neka lica su locirana u regionu – u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je jedno locirano u Nemačkoj i mi ćemo učiniti sve da i ono bude prebačeno ovde i procesuirano", naglasio je Vekarić.

 

Policijski inspektor Tomas Akheim rekao je da je kosovski Srbin u ranim 30-im bez incidenata juče uhapšen na zapadu Švedske i dodao da je on osumnjičen za ratni zločin na Kosovu u maju 1999.

 

Agencija Asošiejted pres (AP) dodaje da za sada nije jasno da li će i kome uhapšeni muškarac biti izručen.

 

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su 12. marta devet osoba osumnjičenih za ratni zločin u selu Ćuška, kod Peći, 1999. godine.

 

Oni su osumnjičeni da su 14. maja 1999. godine u tom kosovskom selu ubili 41 osobu, čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Njima je određen pritvor do 30 dana.

 

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 13. marta zahtev Veću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za sprovođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije zbog zločina u selu Ćuška.

 

 

Srbija će zatražiti od Švedske izručenje kosovskog Srbina koji je uhapšen u toj državi zbog sumnji da je počinio ratni zločin nad Albancima u selu Ćuška, na Kosmetu – rekao je Srni zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

 

"Mi smo već kontaktirali švedske organe i vrlo brzo ćemo imati sastanak. Ide se u regularan postupak. Srbija traga za licima koja su, prema našim informacijama, u nekoj od zapadnih zemalja", rekao je Vekarić.

 

On nije mogao da kaže ime uhapšenog Srbina, dodajući da srpsko Tužilašto za ratne zločine ne želi da na bilo koji način vrši pritisak na švedsko pravosuđe u postupku u kojem će biti traženo njegovo izručenje.

 

Vekarić je podsetio da je Ćuška prvi predmet u kome će, pored utvrđivanja krivične odgovornosti osumnjičenih za ratni zločin, tužilaštvo krenuti u postupke finansijske istrage, shodno Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, pošto su osumnjičeni veoma bogata lica.

Zamenik tužioca za ratne zločine je napomenuo da je jedan od vođa "Šakala" Nebojša Mijić, koji je preminuo u Argentini, u tu državu otišao sa više miliona maraka, koje je opljačkao od građana Srbije.

"Naš predlog je da se, ukoliko dođe do zaplene imovine, shodno odluci suda, imovina opljačkana od Albanaca da našim građanima Albancima u Bujanovcu i Preševu, da bi se upravo na taj način zadovoljila pravda", naglasio je Vekarić.

Osumnjičeni se terete da su preduzimali oružane napade, vršili nasilje, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, sa namerom da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Albaniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here