Tanjug
Vučić i Hoti sa Lajčakom i Borelom

Podrška koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije je značajna, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komesaru za susedsku politiku i proširenje EU Oliveru Varheiju tokom susreta koji je prethodio nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

– Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor – napisao je na svom zvaničnom Instagram profulu.

Uoči početka treće runde dijaloga, zajedničkom izjavom Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su, kako je saopštila Evropska služba za spoljne poslove, šefu diplomatije EU Žosepu Borelu potvrdili da daju prioritet integracijama EU i nastavku dijaloga uz posredovanje Unije. Uz to su se, kako je navedeno, obavezali i da udvostruče napore da bi osigurali dalje usklađivanje sa preuzetim obavezama od EU.

– U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su preuzeli Beograd i Priština, mogli bi biti doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa – navela je ova služba.

Ovu zajedničku izjavu Borel je pozdravio, ocenivši da Beograd i Priština potvrđuju da “pridaju EU integracijama najviši prioritet” i “nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje Unija”.

– Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa – zaključio je Borel, koji je sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom domaćin sastanka.

Vučić je ocenio da EU želi ključnu ulogu za sebe kako bi bila nosilac tog procesa, ali i da iskoristi postignuto u SAD.

Upitan može li ono što je dostignuto u Vašingtonu da uđe u proces koji se vodi Briselu, odgovorio je da deo toga može nesumnjivo i da će to sigurno biti jedan od zaključaka.

– Miroslav Lajčak i Metju Palmer smatraju da je EU ta koja vodi proces između Beograda i Prištine, ali je uvek dobro da se on rešava u koordinaciji i sa drugim velikim silama – smatra Vučić.

Upitan kako Lajčak i Palmer gledaju na budućnost procesa između Beograda i Prištine i vide li bolju i konkretniju saradnju u “paralelnom procesu”, koji se odvija i u EU i u SAD, Vučić je odgovorio da je na Srbiji da izvuče najbolje interese za sebe i u Vašingtonu, Pekingu, Moskvi, Briselu, a ne da se bavi njihovim međusobnim odnosima.

Napomenuo je i da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona i da nema problem da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

– Treba da vidimo kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji. Bolje je da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca – rekao je Vučić, ocenivši da razgovori nisu nikad laki kada se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li se može postići dogovor.

Smeta im uspeh

Aleksandar Vučić je odgovorio na Tviter komentare funkcionera EU Karla Bilta kako nije znao šta piše u sporazumu, kao i portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, rekavši da mnogima smeta što je Srbija potpisala sporazum u Vašingtonu.

– Svojim postupcima i reakcijama govore najviše o sebi – poručio je Vučić . On je istakao “da znaju kako su nesposobni, neradnici, od Karla Bilta do Boška Obradovića, kao sijamski blizanci”.

– O sebi, najviše govori i Marija Zaharova. Primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj, a bogami i o onima koji su je tu postavili – kazao je Vučić, a Zaharova se potom izvinila i navela da je opaske u stvari uputila na račun SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je verovatno došlo do nesporazuma i naveo da su odnosi Srbije i Rusije strateškog karaktera.

Borel zadovoljan

– Ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili su na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima. Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane – rekao je Žozep Borel.