EPA/Maxim Shipenkov
Mobiilisani ruski vojnik se pozdravlja sa porodicom

Postoje naznake da se sprema nova ruska ofanziva u Ukrajini. Zato ukrajinski zvaničnici, ali i ruski stručnjaci predviđaju da će biti drugog talasa mobilizacije u Rusiji. Moskva to negira.

Moskva želi da mobiliše više snaga za novu veliku ofanzivu, upozorio je nedavno ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svojoj video-poruci. A neposredno pre Nove godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov obratio se Rusima i upozorio ih da se Kremlj sprema za novu mobilizaciju i da čak želi da uvede ratno pravo u Rusiji i zatvori granice zemlje za muškarce.

Zvanično, delimična mobilizacija u Rusiji započeta 21. septembra prošle godine, još nije završena. To bi moglo da se dogodi tek nakon što predsednik Vladimir Putin potpiše odgovarajući ukaz, što se do danas nije desilo.

“Ovo nije delimična mobilizacija”

– Zaista vidimo da nema dekreta o okončanju mobilizacije. Prvi talas bio je u oktobru i to nije delimična mobilizacija. Izveštava se da ljudi u nekim regionima još uvek dobijaju pozive. Možda Ministarstvo odbrane još uvek sakuplja neke specijalce, u svakom slučaju, mobilizacija još nije završena – kaže Sergej Krivenko, šef ruske grupe za ljudska prava “Građani, vojska, pravo”. Ruske vlasti su tu organizaciju stavile na listu takozvanih “stranih agenata”.

Krivenko podseća i na Putinov ukaz iz avgusta 2022, koji govori o povećanju ruskih oružanih snaga na više od 1,15 miliona vojnog osoblja.

– Mnogi stručnjaci su u to vreme u Rusiji izbrojali ukupno oko 800.000 vojnih lica – vojnih obveznika, profesionalnih vojnika, oficira i učesnika rata. A sa jesenjom mobilizacijom taj broj već je skočio za 300.000. Onda je u decembru 2022. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će povećati oružane snage na milion i po – podseća Krivenko.

To znači dalje povećanje do 400.000 ljudi. “To je priprema za mobilizaciju. Mislim da drugi talas moramo da očekujemo krajem januara ili februara.”

Polovina prvobitno mobilisanih odmah je poslata na front, druga polovina u centre za obuku.

– Spremali su se nekoliko meseci. Kada počne ofanziva o kojoj su govorili i Putin i ministar odbrane, ti vojnici će odmah biti poslati u akciju. Uskoro će biti potrebno još više ljudi, tako da sada mora da se pokrene novi talas mobilizacije da bi regruti mogli ponovo da se obučavaju nekoliko meseci – smatra ruski aktivista za ljudska prava.

“Najmanje još pola miliona vojnika”

– Biće drugog, možda čak i trećeg talasa mobilizacije, jer ćemo biti primorani na to – rekao je krajem decembra bivši ministar odbrane Donjecke narodne republike Igor Girkin, poznat i kao Strelkov.

– Da bismo pobedili u Ukrajini, još uvek moramo da mobilišemo najmanje pola miliona vojnika, a čak i ako nemamo volje za pobedu, moraćemo da izvršimo delimičnu mobilizaciju – rekao je tada Girkin koji veruje da će biti još jedna mobilizacija u januaru ili 24. februara, na godišnjicu “specijalne vojne operacije”.

Međutim, ruski zvaničnici negiraju takve planove.

– Ne vidim potrebu da se naredi još jedna faza mobilizacije u narednih šest meseci – rekao je Andrej Gurulev, član Odbora za odbranu ruske Državne dume u intervjuu za portal chita.ru.

– Za to nema potrebe. Čak i oni koji su ranije mobilisani nisu svi poslati u borbu. Takođe, i naša industrija mora da bude u stanju da obezbedi još jedan talas mobilizacije. Po mom mišljenju, jednostavno je neefikasno učiniti to u narednih šest meseci – istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here