EPA/Johann Geron
Premijer Mađarske Viktor Orban

Ukinuti finansiranje Mađarske koja klizi ka autokratiji. Tu pretnju Evropske komisije odavno je trebalo sprovesti u delo, smatra novinar DW Bernd Rigert. I tvrdi: jedan izlaz i dalje postoji.

Već više od dvanaest godina bez prekida, dunavski autokrata Viktor Orban vlada Mađarskom. Ako se računa i njegov prvi mandat od 1998. do 2002, onda je to čak šesnaest godina iskustva u vladi.

Za to dugo vreme, Orban ne samo da je transformisao državu iz demokratije u autokratiju, kako je navedeno u Rezoluciji Evropskog parlamenta od pre nekoliko dana, već je taj nacionalni konzervativni populista zaista naučio kako da se nosi sa Evropskom komisijom.

Ona ga žestoko kritikuje zbog kršenja vladavine prava, nepotizma, korupcije, kontrole medija i odnosa prema opoziciji, istovremeno nastavljajući da sa zadovoljstvom izdvaja novac za Orbanovu državu.

Sada konačno, nakon višegodišnjeg postupka, Evropska komisija pokazuje instrumente za vršenje finansijskog pritiska. Ove nedelje zapretila je da neće isplatiti 7,5 milijardi evra sredstava, jer su deficiti u vladavini prava i korupcija ugrozili sredstva iz budžeta EU. Međutim, ta suma se odnosi na period do 2027. godine i čini oko trećinu planiranih sredstava iz fonda za strukturna ulaganja.

Nema više poverenja u Mađarsku

Čak i komesar EU za budžetska pitanja Johanes Han priznaje da zapravo više nema poverenja u Mađarsku. Istovremeno, Han želi da se dogovori sa Orbanom, kako bi osigurao jedinstvo, recimo po pitanju sankcija protiv Rusije.

Istovremeno, Evropska komisija je pretnjom dala Budimpešti rok do novembra da poboljša situaciju kada je reč o vladavini prava. Tek tada bi države-članice EU trebalo kvalifikovanom većinom da odluče da li će Orbanu zaista biti uskraćeno finansiranje.

Šta je s hrabrim državama-članicama?

Orban igra riskantnu igru, ali zna kako da izađe na kraj sa kolebljivim institucijama EU. U nekim drugim oblastima politike on blokira jednoglasne odluke EU. Čas blefira, čas vara. On ne sme na kraju biti pobednik. Zato bi sada trebalo zaustaviti isplate i obnoviti ih tek onda kada je vidljiv povratak vladavini prava.

Zemlje-članice EU do sada su nemarno dozvoljavale Orbanu da tako dalje nastavlja. Odugovlače s jednim drugim postupkom protiv Mađarske, koji bi na kraju mogao da znači i oduzimanje prava glasa Mađarskoj. Ipak, tek kad bi Poljska prestala da štiti Mađarsku zbog ozbiljnih razlika u vezi politike prema Rusiji, Viktor Orban bi se našao u nezgodnoj poziciji.

Međutim, ako posle izbora u Italiji koji se održavaju sledeće nedelje na vlast dođe radikalna, desničarska vlada, Orban bi odjednom mogao da dobije sasvim nove prijatelje u Evropskom savetu, zaključuje Dojče vele.

1 COMMENT

  1. Naravno da ce pobediti desnicarska vlada u Italiji…..kao sto ce i u Americi za dva meseca biti potpuno drugacija politicka arhitektura…da vas podsetim…svet se ubrzano menja. Za godinu dana cemo ziveti u potpuno drugim relacijama…a kome nije jasno,njegova stvar. Bice mu jasnije malo kasnije…ali tada suvise kasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here