EPA-EFE
Angela Merkel

Politički sahranjena, nemačka kancelarka Angela Merkel digla se iz mrtvih, a borba protiv korone donela joj je veliki ugled kako u zemlji tako i u svetu, ocenjuje Dojče vele.

Posle slabog izbornog rezultata CDU na izborima za Bundestag 2017. i posle odstupanja s funkcije šefice CDU 2018. nakon pokušaja njenog bivšeg konkurenta Fridriha Merca da preuzme političko vođstvo, kritičari su Merkelovoj odbrojavali dane, piše DW i dodaje da su čak i “njeni ljudi” u klubu poslanika CDU/CSU očekivali povlačenje sredinom 2019, ali da se to nije dogodilo.

“Jer, Angela Merkel je poput stare Folksvagenove bube: pouzdana, jednostavna, bez ukrasa i pomalo neudobna”, navodi DW.

Konstatuje i da Merkelova odavno nije bila popularna kao sada, kako u zemlji tako u inostranstvu i tome u prilog navodi izjavu Amišaia Štajna, dopisnik izraelskog javnog TV-servisa da mediji u Izraelu “vide Merkelovu kao jednu od najjačih liderki sveta”.

– U vreme korone na kancelarku Merkel se gleda kao na vodeću političku ličnost „koja je u stanju da na razumljiv način objasni situaciju – dodaje Štajn, a ta se novinarska procena podudara s komentarima iz štampe širom sveta, kao i političkim ocenama ili glasovima sa društvenih mreža.

U martu je, na primer, “New Zealand Herald” pisao o to me da su Nemačka i Merkelova “pobednici” u krizi i sa svojom strategijom uzor u borbi protiv pandemije. Pohvale Merkelovoj stižu i iz Velike Britanije i SAD, navodi DW.

Zahvaljujući pandemiji korone Merkelova u poslednjem ARD-ovom istraživanju javnog mnenja postigla najviši stepen popularnosti od 2017. godine.

Na pitanje zašto Merkelova uživa poštovanje širom sveta, član Bundestaga Andreas Nik kaže ukazuje na to da Merkelova ima “pragmatičan pristup, uvek analitičan, pažljivo razmatran, protestantski trezven i osvežavajuće nesujetan”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here