pixabay.com

Nemačka vlada stavila je još 11 regiona u Evropskoj uniji na listu rizičnih zbog širenja koronavirusa, a na takozvanoj „crvenoj listi“ tako se našla i Budimpešta – gde se večeras igra utakmica Superkupa između Bajerna i Sevilje.

Zbog osetnog rasta broja novih infekcija koronavirusom, savezna vlada u Berlinu je u sredu uveče proglasila više regiona u 11 članica EU rizičnim i preporučila nemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu zaista nužna, piše Dojče vele.

Na spisku su se našli regioni i gradovi iz susednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Holandije, a Nemci su na „crvenu listu“ stavili i hrvatsku Ličko-senjsku županiju, čime je broj hrvatskih županija koje je Nemačka proglasila za rizične porastao na osam.

U ovom trenutku, na nemačkoj listi regiona u kojima preti pojačana opasnost od zaraze nalazi se ukupno 14 od 27 zemalja Evropske unije – kod nekih država su na spisku samo određeni regioni, a kod nekih kompletna teritorija.

Od srede na listu su stavljeni prvi regioni u Danskoj, Portugaliji, Irskoj i Sloveniji, a u slučaju Francuske, Češke, Holandije, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regiona je proširena.

Nemačke vlasti preporučile su svojim građanima da ne putuju u spomenute regione – ali im to nisu izričito ni zabranile, a ljudi koji se iz rizičnih regiona vraćaju u Nemačku moraju, ukoliko ne poseduju aktuelan negativan test, obavezno da se testiraju na koronu, i to u roku od 48 sati pre ili nakon povratka u Nemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja trebalo bi da odvrate nemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registrovan porast broja novih infekcija.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu na svojim internet-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu neophodna, a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regionima.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno da storniraju uplaćena paušalna putovanja, a ukoliko su avionske karte, hoteli ili drugi smeštajni kapaciteti rezervisani i plaćeni po nemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca.

Glavni kriterijum za stavljanje nekog regiona na listu rizičnih destinacija jeste porast broja novih korona-slučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime