EPA
Vladimir Putin

Rusija više ne može da ucenjuje Nemce svojim zemnim gasom, jer oni i bez Gasproma imaju puna skladišta i ne moraju da se plaše ni iduće zime, smatra novinar DW Andrej Gurkov.

Prerano je govoriti o vojnom porazu Rusije, ali gasni rat protiv Nemačke Vladimir Putin je izgubio. To se već sada sa sigurnošću može reći. Jer, Nemačka ima najveće kapacitete skladišta zemnog gasa u čitavoj Evropskoj uniji, a pošto su oni sredinom januara, na vrhuncu sezone grejanja, još uvek 90 odsto puni, to onda znači da prekid isporuke ruskog gasa više ne predstavlja opasnost.

U trenutku ruskog napada na Ukrajinu, pre gotovo 11 meseci, Nemačka je gasom iz Rusije pokrivala više od polovine svojih potreba. Zato je za Moskvu ucena Nemačke bila srž ekonomskog pritiska na EU, koji je stvoren s ciljem podrivanja podrške Evropljana ukrajinskom narodu i njegovoj vojsci.

Nemačka već pet meseci bez Gasproma

Ali taj plan je propao. Nemci se ne smrzavaju u svojim stanovima, ne moraju da obustave rad fabrika, a i u zvaničnom Berlinu nestao je strah da bi Moskva iz osvete mogla da parališe zemlju. Ne, Nemačka je samu sebe, u okviru sankcija EU, učinila nezavisnom od uglja i nafte iz Rusije, a od kraja avgusta ne dobija više ni zemni gas od Gasproma.

Drugim rečima, Nemci već pet meseci žive bez navodno nasušno potrebnog ruskog gasa i čini se da se najveća evropsko privreda s tim dobro nosi. Doduše, još uvek se računa sa recesijom, koja ne bi ni bila iznenađenje s obzirom na prekid lanaca snabdevanja i eksploziju cena energenata. Ipak, indikatori i dalje pokazuju da će to verovatno biti blagi pad. A čak se i rekordna inflacija usporava.

Za to vreme, Berlin povećava vojnu podršku Kijevu, što se može oceniti kao još jedan indirektni pokazatelj neuspeha Putinove “specijalne gasne operacije”. Početkom januara – a u Nemačkoj su se u tom trenutku već treću nedelju za redom punila skladišta gasa, što je netipično za to doba godine – savezna vlada promenila je mišljenje i odlučila se da pošalje oklopna vozila u Ukrajinu. Mogli bi da uslede i teški borbeni tenkovi, trenutno je u jeku diskusija o tome.

Gasprom je izgubio svoje veliko tržište

Dokazi da je Putin izgubio gasni rat su i jasne potvrde smirivanja situacije koje su nemačka privreda i stanovništvo dobili istovremeno iz dva izvora: od državne regulatorne ustanove i od jednog privrednog udruženja.

No, stručnjaci INES-a (Savez operatera nemačkih skladišta gasa i vodonika) razradili su i scenario za najnepovoljniji slučaj: znatno zahlađenje, dostupnost tečnog zemnog gasa drastično se smanjuje zbog veoma velike potražnje u Aziji, Rusija odmah prekida sve isporuke gasa Evropi, što bi dovelo do solidarne podele nemačkih rezervi s drugim članicama EU. Međutim, čak i u tom slučaju u Nemačkoj ne bi došlo do nestašice gasa ni u ovoj, ni tokom iduće sezone grejanja.

Sve u svemu, sve to je uverljiva potvrda da je Putin zaista izgubio svoj gasni rat. Nemačka je u 2023. godinu ušla bez ruskog gasa, ali i bez straha zbog tog gubitka. Upravo u tome leži poraz Kremlja: ruski zemni gas više nije odgovarajuće oružje protiv Nemačke.

Posledice tog izgubljenog gasnog rata su još dalekosežnije: državni koncern Gasprom ostao je bez svog najvažnijeg stranog tržišta. Naime, do pre samo godinu dana četvrtina njegovog celokupnog izvoza otpadala je na Nemačku, zaključuje Dojče vele.

11 COMMENTS

  1. Која лаж.А амери им испоручују бродовима гас,7 пута скупљи.Живио гос.Путин.

    • Sve se smrzavamo na + 13 u januaru ahaha. Nemas pojma. Da je sto puta skuplji pa sta. Kad neko ima para bas ga briga!!! A i fabricki proizvodi iz D su bili i ostali skupi ali ne zbog gasa nego kvalitete!

  2. Nista Putin izgubio koje a zapad i nemacka i te kako jeste. Samo cekajte glasanje bice veselo …

  3. Novinari volé da pale vatru zašto?

    Ako dođe do rata izmedžu rusije i nemaćke rat će trajati nekoliko minuta i to bez puno žrtava n’a nemaćkoj strani ali će ostati bez energetske infrastrukture i bez mogućnosti da industrija bude u funksiji…
    To jest 100% mogućnost da nemaćka bude poražena u trenutku jer ta zemlja nije ukrajina gde je narod žrtvovam jer je poslušan ali sluša progrešne profesore

  4. Da kupuju ruski gas kao LNG po viseatrukoj ceni od Indije i drugih zemalja…a svoj narod klempave cenama za gas i struju…DW je propagandni medij

  5. Ovaj je ili veliki lazovi ili velika neznalica, taj isti Gas Koji dobijaju U tecnom stanju je vise od polovine ruski, Samo prepakovan i pet puta skuplji, nemci imali najjeftiniji Gas U evropi a sada ga placaju Amerika pet puta skuplji, narod se muci i dovija kako da prezivi, bogati se bogate Jos vise

  6. Pa sto niste isli u Novosibirsk kad vam je Putin tako drag? Sta lajete sa Zapada, a prodane dfuse? Sta ce Putinova deca na Zapadu? Sta cemo mi Srbi po Zapadu? Zasto ne idemo u Belorusiju? U Minsk naprimer?
    Prije svega, Rusija je pokazala svoju nemoc. Prvo je to bila specijalna akcija denacifikacije, pa je nakon izgubljenih generala i one jadne ruske omladine koju je gurnuo u nepotrebnu smrt ipak priznao da se tu radi o ratu. I rat jos uvek traje. I trajace.

  7. Putin nije izgubio , nego germanska ekonomija propada, odlaze firme iz nemačke zbog gasa ,
    A nemačka je postala američka kolonija što i zaslužuje
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  8. Ja zivim u Nemackoj 50 godina u januaru se dobija konacni obracun za grejanje, e onda cemo videti kada narod izade na ulice. Scholtz i Zelenski Marionette Amerike

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here