Vesti
Život u straćari: Porodica Bandović

Novu kuću, za siromašnu sedmočlanu porodicu Bandović iz pešterskog sela Gradac, izgradili su čitaoci “Vesti” iz celog sveta, dobrotvori iz ovog kraja i humanitarna organizacija Srbi za Srbe, krajem 2019. godine. Mada je novi dom delimično opremljen i novim nameštajem, a u njega je uloženo 20.000 evra, Slobodan Bandović, njegova supruga Stanka, majka Marija i deca Stefan, Radiša, Marko i Milica još žive u trošnoj udžerici od dasaka, lima i kartona i strahuju da će se i tokom zime koja dolazi smrzavati na paklenim pešterskim minusima.

Glava porodice Slobodan Bandović, na celom Pešteru poznat je kao nadničar koji, da bi prehranio porodicu i lečio srednjeg sina Radišu, rođenog sa govornom manom, ne odbija ni najteže fizičke poslove.

On se seća kako je bio presrećan kada je u decembru 2019. u kuću koju je dobio uneo prve ležajeve za decu. Bio je uveren da će novu 2020. godinu i Božić slaviti u toplini novog doma, udobnosti i radosti koju su mu podarili dobri ljudi iz celog sveta.

– Ostalo je da nabavimo još nešto nameštaja za kuhinju, da instaliramo pumpu za vodu i kupimo brojilo za struju. Mislio sam da je to mali problem koji ću uspešno rešiti, a ispostavilo se da je velika nevolja iz koje ni danas, tri godine kasnije, ne znamo kako da izađemo – priča on.

Da bi im priključila struju sjenička Elektrodistribucija traži urbanistički projekat i dozvolu za gradnju kuće.

– Kažu da je to po zakonu i ne popuštaju, iako je ceo Pešter izgrađen bez ikakvih projekata i dozvola. Da je kuća u Sjenici, pa i da razumemo, ali, insistirati na projektu i dozvoli za kućicu od 50 kvadrata koji su nam u zabitom selu Gradac svojim prilozima izgradili dobrotvori iz celog sveta meni je neobjašnjivo. Valjda treniraju pravnu državu na nama, bedi i sirotinji koja se hrani na kazanu narodne kuhinje i živi bez kupatila i na zemljanom podu – jada se Slobodan Bandović.

On ističe da nema vrata na koja nije kucao i koga nije molio i mnogi su obećali pomoć i rešenje ovog “problema”, ali od silnih obećanja još uvek ništa.

– Da muka bude još veća, naš srednji sin Radiša, koji je progovorio tek u petoj godini, nakon što su nam čitaoci “Vesti” omogućili lečenje u Novom Pazaru i Beogradu, još ima problema sa govorom i zdravljem, a ne može adekvatno da se leči, jer nemamo novca sa stalne odlaske u Sjenicu i Novi Pazar i rad sa logopedima – naglašava Slobodan.

Radiša je, prema rečima njegove majke, Slobodanove supruge Stanke bolje i napreduje, a prošle godine je krenuo u školu.

-Duša nas boli što on i njegova braća Stefan i Marko još domaće zadatke pišu pod svetlom sveće i petrolejke i toliko dugo čekaju struju i useljenje u novu kuću. Najviše se raduju televizoru i kupatilu, a nadamo se da će nam EPS, opština Sjenica i država pomoći da napravimo još taj jedan veliki korak ka boljem životu – ističe Stanka i zahvaljuje se svima koji su poslednjih godina na razne načine pomagali njenoj porodici.

Baka donosi hranu

Porodici Bandović mnogo znači hleb i po jedan obrok koji besplatno dobijaju u sjeničkoj narodnoj kuhinji. U deset kilometara udaljenu Sjenicu po hranu obično, auto-stopom, ide baka Marija. Odlazila je svakodnevno, često po kiši, vejavici i mrazu. U jednoj saobraćajnoj nesreći umalo je stradala, a nedavno je ponovo pala i ozbiljno se povredila. Nada se da će nakon oporavka ponovo ići do Sjenice da bi, kako ističe, nahranila svoje unučiće.

Ponovljeni apel

Sličan apel, opštini Sjenica, Elektrodistribuciji i nadležnima u resornom ministarstvu, a i svim dobrim ljudima za pomoć koja je ovoj porodici i te kako potrebna, upućivali smo i prošle godine. Takođe uoči zime, ali ne računajući nekoliko donacija naših čitalaca, nije bilo nikakvih reakcija, Bandovići su, smrzavajući se, jedva dočekali proleće. Ovo je ponovljeni apel u nadi da će nekome proraditi savest, bar zbog četvoro dece koja zaslužuju bolji život.

Domaći pod svećama: Stefan, Radiša i Marko

Kako pomoći

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu siromašnoj porodici Bandović, mogu to da učine putem žiro-računa Slobodana Bandovića u Vojvođanskoj banci: 355-000320049842592, ili da se jave našoj redakciji.