Džaba Rusi nude milijarde

0

Ponuda koja se ne odbija: Vladimir Putin u Beogradu
 

Srpski privrednici nisu imali konkretan odgovor na ponudu pa je sve o čemu se razgovaralo predložila je ruska strana. Najavljen je dolazak i velike delegacije privrednika te zemlje, kada će sve ovo o čemu se razgovaralo biti pretočeno u ugovore ako srpska strana bude za te ugovore spremna.

Mahmut Bušatlija

Poljoprivreda, energetika, infrastruktura su oblasti u kojima je moguće povećati saradnju i investicije, a Putin je podsetio da je Rusija ranije odobrila kredit od 800 miliona dolara Srbiji za razvoj železnica.

– Pozitivna stvar je da Rusi žele da plasiraju novac u Srbiju, a loša strana je što mi nemamo dugoročan i jasan plan u šta Rusi da investiraju u našoj zemlji – kaže za "Vesti" ekonomista Mahmut Bušatlija.

 

On podseća da je pre četiri godine odobren ruski kredit od 800 miliona dolara za srpske železnice, koji nije realizovan jer Srbija nije napravila jasan plan o rekonstrukciji železnica.

 

Ćulibrk: Fijat ipak u Rusiji?

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže za "Vesti" da postoji nada za izvoz fijata u

Milan Ćulibrk

Rusiju. Doduše mala, ali ipak postoji.

 

– Putin nije odbacio kao nemoguću ideju da se fijat izvozi u Rusiju. To bi bilo veoma značajno za Srbiju. Ranije je Dinkić pokušavao da dobije kvote za izvoz automobila, ali nije bilo uspeha.
Što se tiče poljoprivrede, naročito stočarstva, Rusi žele naše proizvode, ali mi na žalost nemamo šta da ponudimo. U stočarstvu danas manje proizvodimo nego pre 100 godina – kaže Ćulibrk.

– Dakle uz taj postojeći ugovor sada se dodaju dva aneksa, koji ni izbliza nemaju vrednost od 800 miliona dolara – navodi Bušatlija.
 

On kaže da Rusi mogu da ponude kredite, ali na nama je da uradimo valjane projekte i iskoristimo ponuđeno. Što se tiče srpske poljoprivrede, Srbija mora prema rečima našeg sagovornika da poveća proizvodnju, podigne kvalitet proizvoda i da spusti cenu, ako želi na rusko tržište.

 

Šansa da budemo ozbiljna država

Saša Đogović kaže da su Rusi

izdašnim ponudama za saradnju dali znak srpskoj državi da može da bude ozbiljna država.
– Na osnovu izuzetno povoljnih ekonomskih sporazuma s Rusijom, Srbija može žustrije krenuti u privlačenje stranih investicija. Drugim rečima, treba da privlačimo strane investicije, a bez davanja dodatnih subvencija. Ovaj sporazum sa Rusijom to nadomešta. Dakle, od banana države možemo postati ozbiljna država – kaže Đogović.

– Rusko tržište je zahtevnije od tržišta EU i ima strože kriterijume, stoga moramo više i bolje da radimo. Na žalost, sada teško možemo da zadovoljimo potrebe ruskog kupca, jer su nam norme za bezbednost hrane manjkave – kaže Bušatlija.

Prema njegovim rečima, Mlađan Dinkić je pre dve godine tražio izvoz 10.000 automobila marke fijat, ali na žalost od tog posla nije bilo ništa.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže za "Vesti" da Srbija odavno ima privilegovane uslove za saradnju sa Rusijom, ali ih ne koristi.

– Sada je Srbija dobila još povoljnije uslove sa ekonomsku saradnju sa Rusijom. Otvaraju se brojne mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda počev od voća pa do sira. Nema opravdanja da to ne iskoristimo, Vlada mora da potpomogne agroindustriju i da konačno počnemo da ostvarujemo dobit – kaže Đogović.

Prema njegovim rečima, velike su šanse da Rusija odobri kvote za izvoz automobila iz Srbije.
– Ukoliko se vozila fijat počnu izvoziti na rusko tržište, to bi bio veliki plus za srpsku privredu. Istovremeno, Fijat je italijanska kompanija, pa Rusi čine uslugu i samoj Italiji, koju smatraju prijateljskim partnerom – kategoričan je Đogović.

 

Stižu ruski vozovi

Građani Srbije voziće se najsavremenijim vozovima zahvaljujući ugovoru o isporuci 27 dizel motornih vozova za prigradski saobraćaj potpisanim u okviru Putinove posete, rekao je direktor Direkcije za organizaciju prevoza Železnica Srbije Njegosav Teofilović. Prva dva voza očekuju se za godinu dana, a onda će svakog meseca stizati po još dva voza. Generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov potpisao je i sa direktorom Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Goranom Maksićem ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog koridora 10.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here