youtube/N1
Šefik Džaferović

Bošnjački član Predsedništva BiH i aktuelni predsedavajući tog tela Šefik Džaferović izjavio je da nije moguće da se ambasada BiH iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, što je najavio srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

Dodik je tu najavu obrazložio interesom SAD, a Džaferović kaže da je ona “politikantska i populistička”, s ciljem da se nakon sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu, BiH na bilo koji način poveže sa tim procesom.

– To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sednici Predsedništva BiH – izjavio je Džaferović za Fenu.

Rekao je da BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumevanje činjenice da BiH poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

– Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda pre svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo preti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD – naveo je Džaferović.

Dodik bi, kaže, trebalo da prestane s blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na “genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH”.

Na kraju, kaže Džaferović, Dodik treba da predstane da vređa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD ili agencijama iz SAD u borbi protiv terorizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here